PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=834145}

Prawda i sprawiedliwość

Tõde ja õigus
2019
7,2 2,1 tys. ocen
7,2 10 1 2066
4,0 2 krytyków
Prawda i sprawiedliwość
powrót do forum filmu Prawda i sprawiedliwość

Warto ? o czym jest ten film ? dramat , thriller , kryminał ?

trautmann88

Dramat dziejący się w 2 połowie XIX wieku w jednej z estońskich wsi.
Głównym wątkiem jest spór sąsiadów.
A, czy warto?
Jeśli Ktoś lubi kino przez wielkie "K", to nie będzie zawiedzony...

trautmann88

"Prawda i Sprawiedliwość", warto, kawał dobrego kina, aż nie do uwierzenia że w Estonii zrobili taki dobrze oglądający się film, 2 godziny 40 minut i ani chwili przerwy, polecam!

ocenił(a) film na 9
ADAMUS

Ja juz ogladam ten film jako drugi estoński film, tamten tez był historyczny i tez powalał.Polskie kino lezy i kwiczy przy tych dwóch filmach, szczególnie,ze to nie specjalnie drogie kino ,ale piekne i poetyckie.Szkoda ,ze tak mało wiemy o tamtejszej kinematografii cos od czasu do czasu sie przebija, rzadko .

Ami_656

Jaki tytuł tego pierwszego?

ocenił(a) film na 8
trautmann88

Bardzo mocny, nostalgiczny, estoński dramat. Świetnie zrealizowany, śmiało może konkurować z amerykańskimi produkcjami tego typu. Taki film o przemijaniu w sumie...

ocenił(a) film na 8
Piotr_Wyrwas

Estoński "Skrzypek na dachu" ! ;)

ocenił(a) film na 4
Avlimoney

Nie ma jak to jaja sobie robić!

ocenił(a) film na 9
trautmann88

Film jest doskonały. Cichy spokojny dziejący się na przestrzeni kilkudziesięciu lat. O czym? O marzeniach, pragnieniach, miłości , emocjach. O tym ,że nie zawsze jest tak jak chcemy i popełniamy błędy a w tle konflikt sąsiedzki i to jak z upadającymi marzeniami człowiek z dobrego zamienia się w niezbyt dobrego. Ja bym przyrównała trochę do Nocy i dni rozłożenie w latach, ciężka praca, gospodarstwo, miłość, marzenia niespełnione . A trochę w klimacie do Jeremiah Johnson pokazany surowy, ciężki świat bez koloryzacji,  bez udziwnień tak jak było. Warto, kawał dobrego kina. Kino bez szybkich akcji, leniwie opowiadana historia. Dla niektórych może być nudne.

ocenił(a) film na 4
Ami_656

Dla wszystkich nie na kolanach to jest nuda. Krańcowości stykają się, więc hamerkańska akcja i estońska nieakcja - jedno i to samo.

Krzypur

Widocznie to nie jest kino dla Ciebie. Dla mnie to epicka opowieść.

ocenił(a) film na 4
perun_6

Masz do tego pełne prawo.

ocenił(a) film na 6
Krzypur

perun_6 pisze, że to epicka opowieść i daje sześć.

ocenił(a) film na 8
trautmann88

Bardzo dobry film, właściwie to dramat historyczny, obyczajowy. Dla mnie bardzo wciągający. Naprawdę warto obejrzeć

kagie

Zgadza się bardzo dobry film. Przede wszystkim świetna gra aktorska i scenografia. Wszystko wygląda tak prawdziwie i przekonująco, że masz wrażenie jakbyś przeniósł się w czasie do tamtej epoki. Ciekawa fabuła, bez żadnych fajerwerków, po prostu o życiu.