PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112951}

Przekleństwo Frankensteina

The Curse of Frankenstein
1957
6,6 1,5 tys. ocen
6,6 10 1 1456
7,0 6 krytyków

Przekleństwo Frankensteina
powrót do forum filmu Przekleństwo Frankensteina

Przede wszystkim zaciekawił mnie realistycznie ukazany upadek zepchniętego z piętra przez
Frankensteina profesora. Nie wiem jak została ta scena nakręcona, ale wygląda jakby prawdziwy
człowiek (kaskader) spadł a nie kukła. Widać to przede wszystkim po tym jak ciało ułożyło się po
upadku, a w szczególności nogi. Tyle, że taki upadek - praktycznie na głowę - generalnie nie do
przeżycia.

1
dziobasan

Tak, upadek bardzo wiarygodny. Na mnie również zrobił wrażenie.

dziobasan

Na mnie wrażenie robi świetne aktorstwo Cushinga, genialny w roli demonicznego Frankensteina. A Christopher Lee równie dobrze zagrał Potwora. Do tego bardzo dobre sceny pełne napięcia, jak chociażby nocna wyprawa po zwłoki wisielca. Bardzo dobry film, fajny dysonans między potwornymi eksperymentami Frankensteina a jego skromnym życiem osobistym, i zmieniające się relacje z przyjacielem.

qqryqu

Dla mnie rola Cushinga jest jedynym elementem na który warto zwrócić uwagę i jego Frankenstein jest obłąkany i demoniczny.
Reszta - jak dla mnie - nie wytrzymała próby czasu. Wszystko przewidywalne i sztuczne, do tego (poza Cushingiem) słabo zagrane.

dziobasan

Warto zapoznać się z making-off'em Egzorcysty. Uzyskanie wiarygodnego efektu spadania ze schodów zostało tam bardzo dokładnie przedstawione. O ile pamiętam popularny youtuber James Rolfe aka Angry Nintendo Game Nerd szeroko omówił ten temat.

dziobasan

Mnie również bardzo pozytywnie zaskoczył ten film. Naprawdę dobry.

dziobasan

Nie zauważyliście jak na podłodze po upadku wyraźnie odznaczył się materac? :D Ale 100 razy wole upadki na materac niż cyfrowo wykonane rzeczy.

QTJacques

Następnym razem muszę zwrócić na to uwagę