PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648169}

Przelotni kochankowie

Los Amantes pasajeros
2013
5,4 18 tys. ocen
5,4 10 1 17672
4,3 14 krytyków
Przelotni kochankowie
powrót do forum filmu Przelotni kochankowie

Dawno nie widziałam tak debilnego filmu. Humor opiera się na samych homoseksualnych podtekstach które po niedługim czasie stają się nudne a czasem aroganckie i niesmaczne. Nie polecam, pieniądze wyrzucone w błoto!!!!

anus03

Potwierdzam. Tragedia i żenada!!!
Może Hiszpanie nie widzieli u siebie zniewieściałych gejów i są dla nich śmieszni (skłonny jestem napisać, że film nawet potwierdza stereotypy - z którymi walczą LGBT)? U nas - i jak widzę również na świecie (na imbd.com - 5.6/10 na 2074 głosy), będzie miał marną opinię. Niestety ludzie pójdą do kina na nazwiska. Reklamowanie filmu grą Banderasa i ("pieknej") Cruz, kiedy pojawiają się na ekranie na ok. 3 min - to czysty chwyt marketingowy.
Potwierdza się to, że zabawa i śmiech wśród ekipy filmowej (a pewnie był), nie przekłada się na to samo u widzów.
Pan Almodóvar trafia u mnie na krótką, (na szczęście) "szarą" listę reżyserów (jeszcze jeden taki "numer" i więcej nie pójdę na jego filmy) :)
Pozdrawiam i tak jak anus03 polecam wybór innego filmu/seansu...
Pawel

pawelwk

no wybacz, ale idąc na almodowara nie spodziewałabym sie np. dramatu o chińczykach zmuszanych doi katorzniczej pracy. Pretensje możesz miec do siebie, trzeba było zostać w domu, skoro nie przepadasz za kulturą gejowską..... .A humor owszem, momentami nawet zbyt rubaszny, czasem zbyt dosłowny - ale jest to świetna gra na stereotypach .....

filmweb2011_filmweb

wybaczam i pozdrawiam ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
anus03

Zgadzam się z Tobą w 100%. Choć jak dla mnie film ma też dwa plusy: nawet nieźle zrobione postacie, dość takie wyraźne i w sumie nieźle wymyślona historia tych pasażerów-zawsze to coś innego od wiecznych ataków terrorystycznych na samolot w produkcjach made in USA. Wielki minus za reklamowanie Banderasem i Penelope Cruz. Jak ja nienawidzę jak gwiazdki zagrają jedną scenę i już się nimi afiszuje film!

ocenił(a) film na 7
anus03

Nie na samych gejowskich (choć sporo), jest postać zaawansowanej wiekowo dziewicy-medium, bankieraa i gwiazdy kina całkowicie hetero, a do tego "pistoleta" i jego ostatniego zlecenia. Same postacie, ich zachowania oraz scenki z ich udziałem dają naporawdę niezły ubaw. Trochę obiektywizmu by się przydało...

Rubasznie, dosłownie ale na poziomie, z odpowiednim puszczaniem oka kiedy trzeba. Jeden z lżejszych filmów Almodovara, bardzo śmieszny, przy tym nie głupkowaty. Naprawdę udana komedia.

ocenił(a) film na 9
anus03

Filmy Almodovara to złożone i specyficzne kino, którego odbiorcy mają skrajnie różne opinie. Ja należę do grupy ubóstwiającej jego twórczość i choć na "Przelotnych.." szłam z dystansem po przeczytanych recenzjach to wyszłam kolejny raz zachwycona.

Faktem jest, że całą fabułę oplata i przesiąka wątek gejów obecnych na pokładzie. I co z tego? To pytanie chyba wyjaśnia różnicę między tymi, którym film się podobał a tymi, którym się nie podobał - humor Almodovara albo się akceptuje, albo nie.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 4
Rainy_3

filmy Almodovara nie da się lubić, trzeba albo kochać albo nienawidzić.

jednak jak dla mnie to i tak jeden z gorszych filmów Almodovara.