Obejrzałem wczoraj Psy 3 i strasznie jestem rozczarowany. Pasikowski pozazdrościł sukcesów kasowych Vedze i zrobił gniota.Wyszedł słaby film.
Pokusiłem się zatem o napisanie zarysu alternatywnego scenariusza.
Wywaliłbym z filmu w całości poniższe wątki:
• Syn Sawczuka wraz z kumplami z GRU z żądaniem zwrotu 1 mln dolarów
• Wątek polonu w kawie
• Wolf z Angelą, bo jeśli już to z Nadją
• Watek romansu Wita z Olą
• Wątek Panicza
• Wątek Fabijańskiego jako weterana z Afganistanu może zostać, ale nie jak jąkały. To musi być taki twardziel pomocniczy średniego kalibru, ale nie takiej miary jako dwóch głównych twardzieli Franz i Wolf.
Przede wszystkim musi być to mocne męskie kino zakończone efektownym pojedynkiem dwóch twardzieli – Franza i Wolfa.
• Franz wychodzi z pierdla, odbiera go zawsze lojalny Nowy, który teraz jest dyrektorem np. Departamentu Ruch Drogowego Komendy Głównej Policji, albo coś w tym stylu.
• Franz jest spłukany, z braku kasy i kontaktów poznaje się z tym gangusem Spinakerem, którego grał Lubos, chce mu zaoferować swe umiejętności. Lubos go upokarza tymi 200 zł. Do Franza dochodzi, że nie jest już tym samym Franzem sprzed 25 lat. Ale też Franzem nie można pomiatać, za co potem Franz się zemści.
• Wit jako jedyny nieprzekupny zwalcza gang Lubosa. Ma w zespole paru skorumpowanych gliniarzy.
• Po upokorzeniu Franza przez Spinakera, Franz bierze się w garść. Dałbym tutaj scenę jak np. Franz odnawia swoje umiejętności, np. na strzelnicy z kałachem.
• Wolf jest obecnie międzynarodowym bossem handlu narkotyków. I bynajmniej nie jest ustatkowany. Jest groźny i bezwzględny. W filmie jest głównym przeciwnikiem Franza. Dostarcza towar gangowi Lubosa. Wolf musi być twardy i przypakowany, z mocną charakteryzacją, by się nie kojarzył za bardzo z Ojcem Mateuszem. Można dodać od biedy wątek, że Wolf jest obecnie z Nadią, którą 25 lat temu kupił Franz za skrzynkę whisky, ale niekoniecznie. Angeli w ogóle nie ma w tym filmie.
• Syn Nowego zaczyna dilować. Nie może to być wielki chłop z tatuażami, tylko jakiś nerd w okularkach. Gang Lubosa go za karę porywa, ale nie uśmierca. Może być też alternatywnie, że gang Spinakera porywa córkę Nowego, w jakimś celu, np. szantażu. Policja jest nieudolna. Do akcji wkracza Franz.
• Dochodzi do potyczki gangusów od Spinakera z Franzem. Franz wszystkim odpierdala z kałacha. Uwalnia syna Nowego. W efektowany sposób mści się na Spinakerze za doznane upokorzenie z początku filmu.
• Gliniarze z fabryki, czuli Baka, oraz skorumpowani Cegielski i Lewar oraz inni gliniarze chcą przymknąć Wolfa. Ten jako twardziel się nie daje i odpiera atak. Wolf zabija wszystkich skorumpowanych gliniarzy i antyterrorystów. Wolf ucieka i kontaktuje się z Franzem.
• Franz jedzie do Wolfa. Dochodzi do pojedynku dwóch twardzieli w jakiejś opuszczonej fabryce. Po walce Franz odpierała w efektowny sposób Wolfa. Na koniec trąbka Stańki. Franz odchodzi w dal jako ostatni sprawiedliwy. Napisu końcowe.
Takie kino mi się marzy.
.