Z sentymentu do serii byłem na pierwszym możliwym seansie w dniu dzisiejszym.
FIlm ocenia niestety tylko na 6. Jest akcja ,dobra gra aktorska(rewelacyjny Frycz) i muzyka. Jest też jednak sporo niedomówień i niepotrzebnych wg mnie wątków. Pierwsza rzecz co mnie uderzyła to nic nie powiedziano skąd Franc znalazł się w więzieniu,przecież na końcu drugiej częsci był on w Nowej Zelandii . Łowcy głów przewieżli go do Polski Czy przesiedział zamnięty w jakiś lochach i w wyskoczył jak z kapelusza. Z filmu wynika, że nikt nie wiedział,że jest on w Polsce. Przecież Nowy przyjecielem jego był to przynajmniej powinien wiedzieć ,że Mauer siedzi w Polsce,a nie być strasznie zdziwiony jak się spotkali. Niepotrzebny jest też dla mnie wątek z Rosjanami pojawiają się praktycznie na samym początku i na końcu nie wiem zupełnie po co. Z tego tematu ewentualnie można by zrobić osobny film(chociaż już lepiej chyba nie).
Parę lat do tyłu, gdy myślałem jak powina być wyglądać trójka miałem pomysł właśnie ,że Franc przylatuje do kraju celem pomocy Morawcowi i tu jest podobna myśl, lecz zupełnie dla mnie niewykorzystana. Można był pociągnąć wątek ścigania przez Franca i Nowego bandytów(mordeców)
i ukazać też jak oni są ścigani przez Wita. Coś w stylu jak w Ściganym z Harisonem Fordem. Można było też rozwinąć watki z Spinakerem(Eryk Lubos).
Podsumowując gdyby film nie nazywał się Psy powiedziałbym ,że jest dobry,ale od legend mam inne wymagania dlatego uważam że jest tylko przeciętny i 6.
W imię zasad.