PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 706 tys. ocen
8,3 10 1 705606
9,2 83 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

Bardzo dobry film

ocenił(a) film na 7

Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj miałem przyjemność po raz pierwszy w moim życiu obejrzeć tą bezsprzeczną klasykę kina, którą zobaczyć winien każdy. I nie zamierzam ukrywać, że film jak najbardziej mi się spodobał, nie zawiódł mnie pod prawie żadnym względem. Świetny scenariusz balansujący na krawędzi kiczu, banału i trywialności, fantastyczne kreacje aktorskie (zwłaszcza Travolty i Samuela L. Jacksona, ale także Umy Thurman) no i oczywiście iście genialne i fenomenalne dialogi (no może oprócz tego ostatniego z finalnej sceny filmy, który strasznie mi się dłużył i był nudny). Jednak po mimo tego wszystkiego nie potrafię w filmie tym dostrzec czegoś więcej niż tylko rewelacyjnej, nieco ponad dwu godzinnej rozrywki. Wielu uważa Pulp Fiction za arcydzieło, dla mnie jest to dość spora przesada, tak samo jak dziwi mnie nieco zbyt wysoka pozycja w rankingu. Film owszem jest rewelacyjny, jest legendą, ale nie jest arcydziełem, o którym rozmyśla się jeszcze długo po seansie. Przynajmniej dla mnie.