PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 706 tys. ocen
8,3 10 1 705606
9,2 83 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

Nie wiem ...

ocenił(a) film na 6

... może nie zrozumiałem tego filmu ? Może po prostu nie lubię takich filmów ?

No więc zacznijmy - podchodziłem do niego 2 razy. Za każdym razem wyłączałem po 1-1,5h. Najzwyczajniej mnie to nudziło. Za trzecim razem udało mi się go obejrzeć do końca.

Ogólnie film nie jest zły. Każdy ma własny gust - ok, ale może mi ktoś wytłumaczyć fenomen tego filmu ? Długie dialogi, które są przeplatane długimi, nudnymi dialogami. Praktycznie brak fabuły. Wulgaryzmy i przemoc.

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ten film uważacie za rewelacyjny ? Jak dla mnie film dobry, ale bez rewelacji. Im dalej tym lepiej, ale uśpił mnie początek. 6/10.

BTW. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Jednej osoby z 59477 - więc proszę bez wyzwisk, obrażania itp. Chcę prowadzić rozmowę "na poziomie"

ocenił(a) film na 10
Shad

"... może nie zrozumiałem tego filmu ? Może po prostu nie lubię takich filmów ?" - najprawdopodobniej

Film jest zdaniem wielu (moim również) fantastyczny ponieważ :
- dialogi, których jak piszesz jest dużo, są rewelacyjne... (pełne humoru, sarkazmu, niebanalności)
- fabuła to doskonale ułożona, przewrotna historia ... właściwie nie znajdziesz tutaj postaci, której działanie jest bezsensowne, czy przypadkowe
- film odcisnął ,czy ktoś chce czy nie piętno na późniejszej kinematografii. Postacie, sytuacje, dialogi wielokrotnie przytaczane, powielane itp
- sposób opowiadania historii, montowania akcji, budowy postaci nadały nowy trend i są używane w wielu innych obrazach

co nie zmiania faktu, że nie musi się każdemu podobać...

użytkownik usunięty
mrkrys

uważam dokładnie tak samo jak Ty kolego Shad, tylko że ja podchodziłam do niego chyba z 6 razy, ale to chyba właśnie tylko dlatego bo chciałam tak bardzo zobaczyć i zrozumieć czym tak wszyscy się zachwycają. Ale niestety nie dałam rady, wyłączałam go za każdym razem po kilku minutach.;/

użytkownik usunięty

ja np. nie czuję tego w ogóle co opisał tutaj kolega nr 2. ktoś mi ostatnio zarzucił ze jestem najwyraźniej za głupia na ten film, no ale..

trudno jest cos polubic na sile....

Mnie też film nie zachwycił tak jak (wnioskując po średniej ocen) większości widzów. Nie wszystko mi się w nim podobało, poczynając od fabuły, ale nie da się ukryć, że ma w sobie coś, że nie można przejść obok niego obojętnie. Np. dialogi są czasem powalające i naprawdę można się z nich pośmiać. Do tego dobra obsada, która gwarantuje aktorstwo na wysokim poziomie.

użytkownik usunięty

PO KILKU MINUTACH??? No to nic dziwnego, że niewiele z tego filmu zrozumiałaś... ale z drugiej strony nie ma sensu katować się na siłę, tylko dlatego, że innym coś się podoba. No, chyba, że będziesz chciała wyrwać kiedyś faceta - fana PF. ;)

ocenił(a) film na 10
Shad

Quentin ogólnie robi dziwne filmy, które nie wszystkim muszą się podobać, ale ja uwielbiam wszystkie jego filmy. O gustach się w końcu nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 9
Jedrek96

Zgadzam się. Mi na przykład bardziej podobał się Snatch o którym niektórzy mówią że to takie europejskie pulp fiction. Ale film Tarantino ma świetne dialogi , humor, scenariusz aktorzy świetnie grają. Bez wątpienia ten film byl bardzo ważny w historii kinematografii, jego elementy(przede wszytkim dialogi) byly wielokrotnie przytaczane i powielane także wiadomo nie każdy musi ocenić na 10 ale nie sposób dać mu niskiej noty.Trzeba też pamiętać że ten film wyszedł w 94 roku ma juz 16 lat a jednak sie go pamięta, szczególnie dialogi które po prostu wymiatają.

użytkownik usunięty
Shad

Ja polecam zobaczyć ten film za jakiś czas.
Przykładowo ja obejrzałem go po raz pierwszy przeszło rok temu i wcale mi się nie podobał ,ale jakiś czas temu odświeżyłem go sobie i to była całkiem inna historia. Film oceniam 7/10 a po następnym seansie niewykluczone ,że ocena podskoczy.

ocenił(a) film na 9

Ja na przykład obejrzałem dzisiaj dopiero pierwszy raz, więc jestem na świeżo. Film od początku mnie wciągnął, nie nudziłem się ani minuty, po prostu genialny: dialogi, fabuła i realizacja. Polecam kolegom którzy nie obejrzeli do końca żeby jednak zobaczyli w wolnej chwili, może na jakiś czas, bez przymusu bo ten film jest tego warty.