Na czym polega fenomen tego filmu? O czym on w ogóle jest? Nie wiem czy nie rozumiem filmów Tarantino, czy mają one właśnie takie są, dlatego chciałbym, żeby ktoś mi wyjaśnił ten fenomen.
a wiec postaram sie po krotce wytlumaczyc. tarantino jest znany z swietnych tekstow, swietnej muzyki idealnie pasujacej do wydarzen w filmie. ponadto sposob w jaki przedstawiana jest historia, ciekawe zabiegi rezyserskie, montaż np. podzielenie filmu na kilka scen, brak chronologii, anonimowosc postaci (wsciekle psy). ponadto dobra, ciekawa fabula, przywiazywanie duzej uwagi do szczegolow, dobra obsada aktorska. no i w przypadku pulp fiction kino gangsterskie na b. wysokim poziomie, nikt tu nie jest niesmiertelny , jak w tych glupich filmach akcji, historia jest dosc realistyczna. dodam ze lubie kino tarantino , a pulp fiction to jeden z moich ulubionych filmow. a teksty w tym filmie po prostu miazdza , dlatego polecam dobrego lektora, lub dobre napisy, bo taki "lektor z publicznej tv" bojacy sie przeklinac moze zepsuc odbior tego dziela. pozdro
Od siebie dodam jeszcze swój ulubiony element filmów Tarantino, w niemal każdej produkcji dialogi są ukierunkowane na fabułę. Rozmowy dotyczą celu głównych bohaterów a jeśli trafi się coś co go nie dotyczy to zwykle jest to kilka zdań które są tylko przerywnikami, u Tarantino sprawa wygląda zupełnie odwrotnie akcja dzieję się "obok" życia postaci a większość filmu potrafią przegadać o głupotach o których rozmawiają normalni ludzie przy piwku po pracy aż nagle nadchodzi uderzenie akcji, dla mnie jest to najlepsza cześć jego filmów, mało który reżyser pozwala sobie na parominutową rozmowę o masażu stóp czy smaku shake'a. To jest coś za co można kochać kino. :)