PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1311}
5,5 64 tys. ocen
5,5 10 1 63950
3,6 39 krytyków
Quo vadis
powrót do forum filmu Quo vadis

Zauważcie jeden maleńki ale ważny czynnik. Hollywodzkie produkcje mają producentów i kasę ! Polskie mają jej DUŻO mniej. Więc jak na taki zasób potrzeb film jest bardzo dobrze wykonany. Kropka ;)

arsene

skoro nie ma kasy to się nie robi, na siłe, wielkiego widowiska, które i tak nikogo nie zachwyci, co najwyżej doprowadzi pare osób do takiej oto refleksji- ,, no jak na polskie warunki to...''

nie oceniam filmów po wielkości ich budrzetów, dla mnie liczy się efekt jaki film na mnie wywarł
w tym wypadku aż zbierało mi się na śmiech gdy widziałem tą w moim mniemaniu tandetną scenografię, zwłaszcza gdy płoneła, podczas pożaru rzymu

dobrym lekarstwem dla tego filmu byłby np Idziak lub inny wielki operator obrazu
bardzo dobre, kontrastowe i może troche mroczne zdjęcia oraz skuteczne operowanie światło- cieniem są nieraz w stanie ukryć liczne mankamenty filmu
ale to tylko moje zdanie

arsene

Masz rację:) Ja uważam, że nie ma na co narzekać. "Quo Vadis" bardzo mi się podobało. Są tysiące gorszych filmów.

arsene

Mam wrażenie że nie trzeba aż tyle kasy żeby pożerany przez lwa chrześcijanin nie wyglądał w sposób oczywisty jak kukła ze szmat, albo żeby byk w pewnych ujęciach nie walił po oczach tym że jest sztuczny. Albo żeby szaty Winicjusza nie pozostawaly białe, niczym po praniu w wiodącym proszku, mimo iż dzielny Rzymianin właśnie się przedziera przez płonący Rzym. Albo żeby w cesarskim ogrodzie nie rosły agawy, których za czasów Nerona nie miało prawa tam być. Albo...