PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Oba filmy mają sporo wspólnego. Opowiadają o trudnych aspektach historii Polski, w
jednym i drugim zagrali świetni polscy aktorzy, oba weszły do kin w podobnym czasie.

Jak dla mnie "Róża" to film o klasę lepszy. Lepiej wyjaśnione tło historyczne, lepsza
reżyseria, porównywalne zdjęcia (może lekko na korzyść "W ciemności"), lepiej utrzymana
dramaturgia, lepsza koncetracja na losach bohaterów.

Dlatego w głosowaniu "Róża" czy "W ciemności" oddałbym mój głos na "Różę".

Ps. Zastanawiam się tylko dlaczego "W ciemności" był nominowany do Oskara, a nie
"Róża"??

cubic_2

Bo "W ciemności" było o żydach. Czy to zbyt mało oczywiste?

Ottiss14

No tak... można przyjąć i takie tłumaczenie.

ocenił(a) film na 10
Ottiss14

I przegrało z filmem o muzułmanach... Oczywiste!

użytkownik usunięty
cubic_2

Róża i W ciemności to dwa bardzo dobre filmy z tym,,że bardziej podobała mi się Róża,bo W ciemności było trochę puszczonym okiem pod publikę żydowską polskiego pochodzenia jeśłi wiesz co mam na myśłi.

Ty masz jakiegoś fioła na punkcie trupów???

użytkownik usunięty
cubic_2

Lubię tą serię.

ocenił(a) film na 8
cubic_2

Zdecydowanie lepszy od W ciemności! 10/10

użytkownik usunięty
cubic_2

Mi osobiscie bardziej podobal sie film "W ciemnosci"

cubic_2

Dla mnie zdecydowanie Róża jest lepsza, mi całą opinie o w Ciemności rozwaliła jedna scena i do tego ten wielki szum wokół filmu kolejna patriotyczna polska produkcja i Pani Holland leci na kase,

ocenił(a) film na 10
cubic_2

Pisałem to już milion razy, ale napiszę jeszcze raz: Smarzowski to twórca wybitny, ale hermetyczny. Jego filmy poza Polską praktycznie nie mają prawa być zrozumiane. Prosty przykład z tego filmu: nikt kto nie wie czym różniło się AK od AL, jak władza komunistyczna odnosiła się do tego pierwszego nie zrozumie dlaczego Tadeusz został aresztowany. Pokaz hermetyczności mieliśmy zresztą na zeszłorocznym Festiwalu w Gdyni, gdzie "Róża" zgarnęła chyba wszystkie nagrody przyznawane przez Polaków (m.in. nagrodę dziennikarzy i Złotego Klakiera), ale międzynarodowe jury wolało nagrodzić zrozumiałe dla siebie "Essential Killing", "Róży" dając jedynie jedną nagrodę aktorską.