PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

...nie jest to przypadkiem przesada ? Film jest genialny, ale żeby był tak wysoko w rankingu
w tak krótkim okresie po premierze, wyprzedzając tyle uznanych arcydzieł polskiego kina,
które już przeszły próbę czasu ? I to na dodatek jeszcze przy tak małej liczbie głosów - 4803
?

użytkownik usunięty
dejwid_filmweb

Nigdy nie ogarniałam rankingów, ale myślę, że jest tak dobry, że w mojej osobistej dziesiątce na pewno się znajdzie!

ocenił(a) film na 9
dejwid_filmweb

Moim zdaniem to też przesada, ale dajmy mu czas, pewnie za jakiś czas sytuacja się zmieni. Z drugiej strony wolę, żeby w tym top ten była Róża niż przestarzałe niby arcydzieła, przynajmniej jest aktualna

laxman

w chvj :)

które niby arcydzieła?

ocenił(a) film na 9
Moondog

No np. typowe dzieła polskiej szkoły filmowej, nawet te najwybitniejsze... Nie chodzi mi o to, żeby im odmawiać zasług, ale by stworzyć ranking współczesny... A co do aktualności, to chodziło mi tylko o czas powstania filmu

laxman

To sobie ustaw, żeby ci pokazywało ostatnie lata. Akurat wiele filmów polskie szkoły filmowej zasłużenie znajduje się w rankingu - nie tylko polskim ale i ogólnoświatowym. Rok powstania filmu jak dla mnie ma zerowe znaczenie co do jego wartości. Zdziwiłbyś się jak dalej aktualne i - nawet teraz - nowoczesne potrafią być niektóre filmu sprzed 40-50 lat :)

ocenił(a) film na 9
Moondog

Zgadzam się, ze wiele arcydzieł sprzed 50 lat daje czadu i dziś... ale co taki ranking może pokazywać? każdy ma swój osobisty i niewątpliwie u wielu Róża znajdzie się w takim zestawieniu. Nie u mnie.

dejwid_filmweb

Mnie ten film oczarował. Wciąż jestem pod wpływem jego ,,uroku". Podobny efekt wywołał chyba tylko ,,Czerwony" Kieślowskiego, choć, pewnie ze względu na tematykę, tamten zachwyt trwał krócej.

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

"wyprzedzając tyle uznanych arcydzieł polskiego kina" - Tytuły proszę, żebyśmy wiedzieli na czym stoimy

ocenił(a) film na 10
delije1918

Z tymi arcydziełami to może trochę przesadziłem, ale wyprzedza po prostu dużo znakomitych polskich filmów. W tak krótkim czasie od premiery. I chyba ma zadatki na wejście do TOP 100 na świecie. Po prostu trochę przesada. No, ale jeśli się ludziom podoba, to dobrze.

ocenił(a) film na 9
dejwid_filmweb

Przy średniej 8,3 spokonie będzie w TOP50 i bardzo dobrze.