PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142505
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

6/10

ocenił(a) film na 6

Film taki sobie nie było w nim Bóg wie jakiej fabuły jestem pewien że dla niektórych film był po
prostu nudny.Fakt ukazuje historie z jakiegoś tam okresu no ale ludzie jeśli chcemy ukazać
historie to z trochę większą głębią i lepszym wyjaśnieniem co i jak.Co do Dorocińskiego to zdałem
sobie sprawę że to aktor jednej miny.Oglądałem niedawno Obławę i praktycznie w Róży miał
identyczną minę a nawet głos i zachowanie .Co do głosu to chodzi mi o zdolność wypowiadania
się taki cichy ociężały głos..W ogóle w którym roku się akcja toczy?.Ktoś tu napisał że kobiety w
czasie wojny miały gorzej g... prawda ponieważ to faceci a czasem chłopcy szli na wojnę i ginęli a
kobiety miały za zadanie czekać na swoich mężów.W czasie wojny facet musiał czasem poświęcić
życie dla narodu a kobieta tego nie musiała.

ocenił(a) film na 8
Kareivis

Kretyn...

ocenił(a) film na 6
Kareivis

"Róża" byłaby dobrym filmem, gdyby bohaterowie po ślubie wyemigrowali na papierach żony do Niemiec. Historia dawnego żołnierza AK, obywatela Niemiec od 1946 roku to byłoby coś. Smarzowski wepchną się w historię tak przewidywalną z przewidywalnym na 100% końcem, że wcale nie dziwię się, że to Cię znudziło.
Mój ojciec opowiadał mi bardziej zajmującą historię, która naprawdę zdarzyła się w mojej rodzinnej wiosce na Dolnym Śląsku. Młoda Niemka zakochała się z wzajemnością w Polaku, mieli dziecko, za odmowę na deportację i ukrywanie się przed władzą trafiła do więzienia a potem wraz z dzieckiem została deportowana do Niemiec. Spotkali się po latach, gdy Polak już miał swoją prawomyślną, polską żonę. To jest materiał na scenariusz a nie to, co zrobił Smarzowski.

ocenił(a) film na 6
Beel

Dzięki za normalną rzeczową wypowiedź;)

ocenił(a) film na 6
Kareivis

Namówię ojca, żeby spisał tę historię bardziej szczegółowo. Filmu nie będzie, bo nie jestem scenarzystą, ale niech wygrywa lepsze.