żeby wyrazic moje zdziwienie na komentarze typu "nudne", "bez sensu"... Obejrzałam już niemało filmów w życiu, ale nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z nich tak bardzo
mnie poruszył. Pisząc, że film ten był nudny to tak jakby ominąc tę historię. W ogóle tego nie rozumiem. Film jest brutalny, fakt, ale taki właśnie miał byc. Nie kolejny komercyjny
chłam na potrzeby telewizji. Tylko prawda. Prawda, o którą nawet teraz, tyle lat po ty, wszystkim, tak trudno. Moim zdaniem każdy Polak powinien to obejrzec, można by to nawet
puszczac w szkołach, by młodzież przekonała się, że II wojna to nie były tylko czołgi w liczbach i statystykach w podręcznikach... Jednym słowem, przepiękny.
Ps. A Dorociński z Kuleszą powinni za te role podostawac Oskary
nie nazwałabym go "przepięknym" jakoś gryzie mi sie to słowo z jego brutalnym realizmem. po obejrzeniu ściaskało mnie w środku, miałam pustke w głowie..jak człowiek może stać się zwierzęciem.. nawet gorzej. film nieprzegadany, nieprzerysowany, kawał świetnego kina. dorociński i kulesza, chapeau bas...
Ze zdumieniem stwierdzam, że były w nim nawet momenty humorystyczne! Ale cieszę się, że nie oglądałam tego filmu w kinie, bo nie lubię beczeć przy obcych. Straszna historia. Wielkie kreacje. Oskary są do dupy. Zwykle dostają je aktorzy za role lub filmy poprawnie polityczne w usa. Dorociński i Kulesza dostali ważniejsze nagrody. I nie musieli się pudrować jak ekipa Holland na gali.
WITAM CIE SERDECZNIE! Pamietam jak bylem w kinie na ROZY i jaka cisza byla na seansie.Film wciagal przytlaczal przerazal ale z 2 strony fascynowal i widz ze zdziwieniem patrzyl na zegarek ze film tak szybko sie skonczyl. Z reka na sercu ci powiem ze ten film jest 3 razy lepszy od nudnego W CIEMNOSCI i to wlasnie ROZA powinna byc polskim kandydatem na OSCARA i powinna go dostac. Ten film to arcydzielo i tego mu nikt nie odbierze. I naprawde niepokolei w glowie maja ci ludzie ktorzy twierdza ze DROGOWKA jest lepsza itp.SMARZOWSKI ma w swoim dorobku 2 perelki: WESELE i ROZE a DOM ZLY i DROGOWKA sa dobre ale nie dorastaja do piet TYM WYZEJ... Zgadzasz sie ze mna?
Drogówki nie widziałam. Ale wiem, że Wesele i Dom Zły to dwa, bardzo, bardzo dobre filmy. Jednak moim zdaniem nieporównywalne. Nie zawsze można porównywac filmy, mimo wspólnego reżysera, i tutaj tak jest, tak mi się wydaje. Ja w kinie niestety nie byłam, ale w domu ten film zleciał mi równie szybko. I tak samo- obejrzałam go na jednym oddechu.
Nie mozna stawiac WESELA obok DOMU ZLEGO bo ten drugi to karykatura i przekoloryzowanie polskiego spoleczenstwa konca lat 70 tych. To co w WESELU i ROZY bylo fajne realistyczne w DOMU ZLYM jest zniszczone... A szkoda bo DOM ZLY zapowiadal sie o wiele lepiej a potem SMARZOWSKI zrobil z polakow kogos takiego kim nie sa. I gdyby DOM ZLY puszczono w USA to by mogli uwierzyc ze taka patologia jest wszedzie... Uwierz mi widzialem bardzo wiele polskich filmow ale w ani jednym filmie nie ukazano Polakow tak patologicznie... DOM ZLY ma fajny klimat fajne zdjecia ale przesada patologii zabila magie filmu.
Właśnie o tym mówię, mimo wspólnego reżysera, film filmowi nie równy. Ja dopiero zaczynam z polskim kinem, bo zawsze mówiono mi, że nie ma tam nic ciekawego. Ja zaczęłam je odkrywac i zaczęłam to odkrywanie od tematu II wojny właśnie. I nie żałuję, bo na razie trafiam na rewelacyjne produkcje. Więc chętnie posłucham zdania starszych kolegów :D
A w jakim wieku jestes??? Ale szczerze... Jesli moge ci polecic dobre polskie filmu badz takie ktore warto obejzec to podaje je tutaj: 1.MOJ ROWER, 2.BEZ WZTYDU, 3.WSZYSTKO CO KOCHAM, 4.SALA SAMOBOJCOW, 5.PSY, 6.WESELE, 7.WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE, 8.BIG LOVE, 9.OBŁAWA, 10.POKŁOSIE... Narazie tyle. Postaraj sie obejzec. Polecam...
Wczoraj skończona siedemnastka :)
To zostało ni tylko pokłosie, obława(a tu nie słyszałam dobrych opinii...) i bez wstydu na które mam już bardzo długo ochotę i chyba się definitywnie przekonałam
BEZ WSTYDU slodka siedemnastko jest godny polecenia a POKŁOSIE to kawal dobrego kina i nie sugeruj sie recenzjami oszolomow bo od dawna kozystam z FILMWEB'U i ogladalem wiele swietnych filmow ktore bardzo krytycznie oceniono... I przypomnialo mi sie jeszcze kilka polkich filmow ktore Ci polecam: CHAOS, KROTKI FILM O ZABIJANIU, ZAWROCONY, BOISKO BEZDOMNYCH, REWERS, PIKSELE... Z tego co wymienilem co widzialas???
Hm.. widziałam wszystkie "Krótkie filmy". O filmie Chaos, Piksele i Boisko bezdomnych słyszę pierwszy raz. Zawróconego już widzę, że niedługo obejrzę :D Za Rewers jakoś miałam się zabrac, nawet zaczęłam go oglądac, ale potem o nim zapomniałam...
Nie nie, na Pokłosie to już się zbieram i zbieram i zobaczę na pewno, chodziło mi o Obławę. Ale skoro mówisz, że nie ma co patrzec na opinie (chociaż to dośc specyficzna sugestia) to może i tak zrobię :D
Sloneczko
nie specyficzna ale szczera moja wypowiedz bo znam dziesiatki dobrych filmow opluwanych przez FORUMOWICZOW i takie durne wypociny co niektorzy pisza czytelnicy sobie biora do serca i omijaja filmy. Dlatego lepiej za duzo nie wierzyc w to co widzisz pod filmem. PS.JAK CI MIJA DZIONEK???
A ujdzie, dziękuję. Mam ochotę dziś na to Pokłosie. Ale 33 sceny z życia będzie na dwójce albo jedynce, więc to mnie raczej przekona na swoją stronę. Coś o tym filmie ? Specu ? :D
Piekna 17tko... Jasne ze widzialem 33 SCENY... Film jest naprawde dobry i co wazne daje do myslenia. Swietna rola mlodego STUHRA. I nie kieruj sie komentarzami pod tym filmem bo to kolejny dowod na to jak ktos kto nie zna sie na kinie udaje znawce. KINEMATOGRAFIA to specyficzna dziedzina i wiele w niej zalezy od gustow i upodoban. Stad takie podzialy i klutnie jesli chodzi o komentarze na temat filmu. Lepiej samemu ocenic niz czytac wypociny i dac sobie spokoj.
Haha jaki hejter. No dobrze, tak więc pójdę za radą i zasiądę przed telewizorem :D
Skarbie nie HEJTER bo nie wchodze na portale aby kogos obrazac opluwac czy zniewazac. Wchodze oceniam filmy i tyle a jak mnie ktos wkurzy czy obrazi to mily nie musze byc. HEJTERZY to ludzie co w realu sa tchorzami a w necie kozakow udaja tylko dlatego ze czuja sie bezpieczni za kompem. Ja nie potrzebuje sie dowartosciowywac opuwajac innych wirtualnie.
Nie musisz się tak wzburzac :D Rozumiem wszystko doskonale. Żaden hejter, proste
Ale napisalas "HAHA JAKI HEJTER"... Mycha a oprocz polskich filmow jakie anglojezyczne lub europejskie fajne filmy widzialas ostatnimi czasy???
Haha tak, ja normalnie filmy oglądam. I nie jestem mycha. Oglądałam, sporo. A co, również jakieś rady ? :D
Przez chwile zaczelem czytac w twych myslach i doznalem szoku... ;-) co za zboczuszek ... hehehe
Chlopcze a skad ja moge wiedziec czy ona ma 16, 18 czy 28 lat? Daruj sobie durne texty i idz sie leczyc.
Napisałeś do niej "piękna 17-stko", więc chyba jednak wiesz w jakim jest wieku... Ile ty ku.rwa masz lat, że do nastolatek takie teksty puszczasz? Za licealistki się bierzesz, stary chu.ju? Chcesz mieć o 6 rano wizytę?
Wyrób sobie sama opinie o filmach nie sluchaj sie innych polecam ''Obławe'',po to chociaz zeby wiedziec czy było warto :)
Chcesz mieć lekcje dobrej polskiej kinematografi? Wpis z w wujka google sens ją 50 najlepszych polskich filmów :-) większość filmów z tej listy można zobaczyć na YouTube ,edukacja niesamowita.i juz nigdy więcej nie po wiesz ze polskie filmy to kiepsko:-)
Oh, żeby była jasnośc, to nie ja tak mówiłam- to mi mówiono ! Ale dziękuję, na pewno skorzystam : )
Juz Ci mowie ze zaczniesz uwielbiac Cybulskiego :-) życzę Ci powodzenia w pożądanej edukacji filmowej,calkuem nie dawno poświęcona 23 latka :-)
Haha nie przejmuj się, to w końcu smarty, one muszą wiedziec lepiej od nas :D
A, no i dziękuję bardzo :D