PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Burza

ocenił(a) film na 9

Jak dla mnie ten film jest tym czego szukam w filmie, oddaje całą burze emocji. Mam podobne odczucia jak po filmach Kieslowskiego. Jakis dziwny wdruk w uklad nerwowy..

Maczet_filmweb

Do Kieślowskiego to to coś - ma się jak pięść do nosa. Zacznij myśleć zamiast pozwolić sobie coś wdrukowywać.

ocenił(a) film na 9
breton1

Podobienstwo odczuc, kolezko to jedno, nie porównuje formatu reżyserów. Spuść ciśnienie

Maczet_filmweb

Masz rację - poniesło mnie.:)

ocenił(a) film na 8
breton1

Czemu? Maczet ma w pewnym sensie rację: istnieje podobienstwo miedzy smarzowskim a kieslowskim.

drzewo_topola

Tak tak - ogromne -jak by skrzyżowac dupę z fotelem.Wybacz ten skrót myślowy.. :) Miłego dnia.

drzewo_topola

dla mnie Smarzowski bije juz Kieślowskiego. Kieślowski to wrażliwość XX w. Smarzowski to już kino XXI w. Inna wrażliwość. Inny warsztat.

ocenił(a) film na 7
romano_5

Nie rozumiem jak można porównywać Kieślowskiego do Smarzowskiego??? Przecież nijak się ma odnoszenie do innej epoki kina. Kieślowski to inna częstotliwość w porównaniu ze Smarzowskim i tyle...

ocenił(a) film na 9
Maczet_filmweb

Film jest niewątpliwie dobry i pokazujący prawdziwy kawałek historii, który do tej pory był wstydliwie skrywany. O ile Armia Czerwona na terenach rdzennie polskich zachowywała się w miarę przyzwoicie, o tyle na terenach Rzeszy sceny pokazywane w filmie były normą. Szacuje się, że około 1/3 kobiet została zgwałcona z czego wiele wielokrotnie (jak szły kolejne fale wojska). Tutaj ofiarami są Mazurzy ale los Ślązaków był nielepszy. Dobrze, że ten film powstał.

elvesbrew

Wstydliwie skrywana to jest polska współczesność - skrywana pod takimi arcydziełami jak Brzydula .

ocenił(a) film na 9
breton1

Nie rozumiem, dlaczego pokazywanie prawdy o teraźniejszości i przeszłości mają się wzajemnie wykluczać. Powstają filmy typu Galerianki, teraz też jest film Szumowskiej o sponsoringu. A arcydzieła pokroju Kac Wawa albo Wyjazd Integracyjny powstają bo mają rzeszę debilnych odbiorców. Wczoraj na projekcji Róży, sceny zbiorowych gwałtów w niczym nie przeszkadzały lemingom ciamkać popcorn. Taka ich skur.... natura.

ocenił(a) film na 10
elvesbrew

jak byłem na premierze to film zaczął się w atmosferze ciamkania popcornu i cichych komentarzy, po mniej więcej 10 minutach zapanowała cisza, przerywana chichotami (w humorystycznych scenach, które też mają miejsce), zaś grobowo zrobiło się na koniec, i po filmie... widać po twarzach było, że film wstrząsnął widzami.

ocenił(a) film na 10
velarios90

FILM naprawdę dobry, cały czas w głowie siedzi, jak narazie najlepszy jaki widziałem. U mnie na seansie akurat nikt nie ciamkał :)

elvesbrew

robiło wrażenie, to fakt, i nikt popcornu nie ciamkał, raczej większość świadomie wiedziała na jaki film idzie.