PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142505
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża
ocenił(a) film na 10
0wner2

mówisz o grze czy filmie według mnie Rozenek wymiata

maciej2801

Chodzi mi o film, że nadawałby się do roli Geralta.

ocenił(a) film na 9
0wner2

Może i by pasował, ale wolabym jednak żeby Polacy nie brali się już wiecej za tą historię. Mieli swoją szansę , czas na Witchera z Hoolywood ,przynajmniej ja po cichu na to liczę. ( Nie umniejszam zasługom Polskiej kinematografii , po prostu uważam ,że film ten powinien być super produkcją na miarę Lord of the ring, a na to nas po prostu nie stać)

ocenił(a) film na 8
kingkong21

True Phantom Lancer, true xD

ocenił(a) film na 9
Wojt4s

Hehe , raczej Kimari z Final Fantasy X. Chociaż w W DotE parę wieczorków , się zarwało :)

ocenił(a) film na 7
kingkong21

1. *polskiej piszemy małą literą.
2. Wiedźmin to nasze polskie arcydzieło i nie powinniśmy pozwolić, by Hollywood zabiło ten klimat i przekaz.

litwosxd

Tak, lepiej żeby po raz drugi zabili go Polacy;)

ocenił(a) film na 7
krzychun

Tak, lepiej. Chociaż myślę, że drugi raz tego nie zrobią, bo mają za wzór grę, która odniosła wielki sukces.

użytkownik usunięty
litwosxd

Ten czlowiek dał by rade
http://www.filmweb.pl/person/Timur+Bekmambetow-186185
Choć osobiście wolałbym zobaczyć serial HBO na podstawie opowiadań.

ocenił(a) film na 7
0wner2

Jak dla mnie za bardzo hollywódzki film, z bardzo mocno naciągnięta fabułą. Mamy tam superbohatera jak na Hollywood przystało, który jest snajperem, saperem, precyzyjnie zamazuje ślady swoich morderstw . Nie kupuje tego.

ocenił(a) film na 9
donpablos

Myślę, ze takim trzeba było być. Nie mam prawa z racji wieku pamietac tych czasów. Jednak biorąc pod uwagę opowiesci wujków i ciotek to człowiek musiał sobie radzić sam w wielu sprawach - tak było przez całą Polske Ludową. Czasy po wojnie były ciężkie, więc chcąc nie chcąc trzeba było wymyślać problemy na rozwiązanie problemów, nie było google ;) Poza tym Tedeusz był zołnierzem; myślę, że na wojaczce zobaczył jak strzelać, miny rozbrajać, ślady tuszować

ocenił(a) film na 9
0wner2

Chodzi zapewne o wygląd Tadka po przesłuchaniach. Bardziej był podobny do Żebrowskiego niż Geralta znanego z prozy Sapkowskiego.
Ostatnio widziałem fragment w Tv tego filmy/serialu. Akcje walki skojarzyły mi się z pokazami rycerskimi niż kinowymi ewolucjami ;)

miodzio696

Chodzi mi ogólnie o jego grę aktorską, tajemniczość, spojrzenie, taką pustkę w środku. Myślę, że nadawałby się na Geralta.

użytkownik usunięty
0wner2

ooo, całkiem całkiem .... ;)
ale lepiej niech już nie kręcą żadnych Wiedźminów ;D

0wner2

W polskiej wersji - nawet nawet. W zagranicznej - Viggo Mortensen albo Mads Mikkelsen. :)

strus_29

Zgadzam się :D

ocenił(a) film na 10
0wner2

a Tomasz Kot?

świetny aktor, choć ogrom ról w polskich!!! pseudokomediach romantycznych :(
może go dyskwalifikować (Dorocińskiemu też się zdarza zagrać w tego typu filmach), ale to gość, który zagrał w świetnym "Erratum" i bardzo dobrym "Skazanym na bluesa" , a wyglądem (dodajcie włosy, bliznę, Geralt był wysoki tak jak i Kot) mnie osobiście by pasował.
pozdrawiam

macixxx

Chyba sobie jaja robisz...

ocenił(a) film na 10
0wner2

mówię poważnie, nie lubię szufladkować aktorów
jakbym miał robić film o Wiedźminie i kompletować obsadę
to na pewno Kota brałbym pod uwagę, choć niewątpliwie ta rola była by
wbrew jego emploi, ale nie martw się Owner2, ani ja ani nikt w Polsce
raczej nie nakręci Wiedźmina

macixxx

Ja nakręcę, ale mniejsza o to. Kot przeważnie w filmach jest fajtłapą, a nawet jak takiej postaci nie gra, to wygląda na fajtłapę. Geralt był twardym sku*wielem, nikt mu nie podskoczył, zabijał samym spojrzeniem, a Kot morze co najwyżej budzić uśmiech politowania - grał już Klossa i nie za bardzo mu to wyszło. Już prędzej bym w roli Geralata obsadził Szyca czy Pazurę, Kot jest ostatnim aktorem, który mógłby go zagrać. Tak czy tak jedynie Dorociński się nadaje, nie widzę innej opcji.

ocenił(a) film na 7
0wner2

Tomasz Kot jak najbardziej moim zdaniem się nadaje byleby nie poszedł w przesadę jak to było z Klossem. Nie grywa i nie wygląda jak fajtłapa. Miał w swoim czasie komediowe emploi że grywał albo idiotów albo amantów ale z niego uciekł po roli w "Bogach". Dorociński to również dobry wybór ale pasowaliby też moim zdaniem Marek Bukowski i Piotr Stramowski czyli Majami z nowego "Pitbulla" oraz Mirosław Baka jakby był młodszy. Może Baka nie jest tak jak niektórzy wyobrażają sobie Geralta jakimś przystojniakiem ale jest męski a taki powinien być Wiedźmin przede wszystkim.