PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

róbcie coś innego niż filmy wojenne...wiem, że to takie fajne rozdrapywać stare rany ale trzeba mieć trochę umiaru. Ledwo co do kin wszedło "W ciemności", za parę dni następny film z II wojny św. Nie wiem czemu nie wypromuje się nowych reżyserów takich jak np. Tomasz Bagiński, który jest genialnym animatorem, nie wiem czemu się u nas sie nie robi żadnych filmów fantasy, horrorów...z niczym innym nie potrafimy wyjść do świata, jedynie filmy wojenne

ocenił(a) film na 10
Venderein

Raptem 2 filmy, to i tak mało...kiedy ostatnio wyszedł jakiś film wojenny? No poza "1920..." ? Mało mało, a na tak rozbudowaną historie powinniśmy sypać filmami wojennymi jak to ma się w Rosji czy Chinach... Nie koniecznie wysoko budżetowymi z tysiącami statystów, bo to nie jest konieczne.

Uważasz, że Tomasz Bagiński nie jest wypromowany? Toć, go każdy zna i ma własne studio w którym ciągle coś nagrywa.

Jakby nie patrzeć, to właśnie poprzedni rok/dwa jest czasem, gdzie tchnięto wiele nowego powiewu do zatęchłego świata wzajemnej adoracji jakim było Polskie kino ;) Polecam min. filmy "Sala samobójców" czy "Galerianki"

Poza tym, czy tak naprawdę musimy się przejmować światem? Tym co powiedzą o nas ludzie, którzy mają nas w d***? Rosjanie, Chińczycy, Koreańczycy, Hindusi itp tworzą własne kino, filmy, które im się podobają i naprawdę nie zależy im na zdaniu "zachodu" i Oskarach (mających taką samą wagę jak nasze Orły, z tym że jesteśmy zapatrzeni w USA, przez co hiperbolizujemy ich znaczenie w kontekście całego świata).

ocenił(a) film na 7
velarios90

*polskie kino małą literą

ocenił(a) film na 9
Venderein

Tomasz Baginski robi właśnie film wojenny. I bardzo dobrze.

ocenił(a) film na 9
Venderein

A co do polskich filmów fantasy, to chyba wystarczy arcydzieło ,jakim był "Wiedżmin". Więcej nie trzeba.

ocenił(a) film na 9
Venderein

to jest pierwszy film ukazujący ruski najazd powojenny

nephilim_718

Nie pierwszy. Polecam Pułkownika Kwiatkowskiego.

ocenił(a) film na 9
michal_nie1985

szatan zapłać, z pewnością obejrzę.

ocenił(a) film na 10
Venderein

A ile to w Polsce się mówi o tragedii jaka spotkała Mazurów? Bo to nie tylko Rosjanie ich prześladowali, nie tylko komuniści. Zwykli ludzie też. Kościół katolicki siłą odbierał im kościoły. O tym się nie mówi i dobrze, ze ktoś powiedział.

ocenił(a) film na 9
babajagna

Na 41 filmów polskich ubiegłego roku akcja TRZECH (3) dotyczy II wojny: Róża, W ciemności i Mała matura. A Róża to JEDYNY film o pierwszych miesiącach po wojnie na Warmii i Mazurach – o tym, co się tam wtedy działo. Było w PRL kilka filmów o Śląsku po wyzwoleniu (np. Prawo i pięść, Nikt nie woła), ale o Mazurach – żadnego (może się mylę, może ktoś zna taki film?).
Mieszkałam przez 3 lata w końcu lat 70. w poniemieckim domu na Warmii i nie wiedziałam o tych wydarzeniach. Choćby dla takich jak ja Różę warto było zrobić. Dziękuję jego twórcom!

Venderein

To nieprawda, że Polacy robią tak dużo filmów o II wojnie światowej, po prostu one spotykają się z największym zainteresowaniem widzów i są najbardziej nagłaśniane. I w sumie są to dobre filmy. Raczej skłaniałabym się ku stwierdzeniu, że Polacy robią za dużo komedii, z których tylko niektóre zasługują na obejrzenie. Niech już lepiej robią te o wojnie - ja na przykład bardzo lubię taką tematykę.

Venderein

Więc wolisz kolejną komedię romantyczną?