PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Pomocy

ocenił(a) film na 10

Chce pojsc do kina lecz niewiem, który film wybrac W ciemnosci czy Roza. Jezeli ktos ogladal oba filmy to prosze mi zarekomendowac ktorys z tych tytulów.

hupcio

Nie oglądałem obu, ale przed pójściem do kina miałem identyczny dylemat. Wybrałem "Różę", m. in. dlatego, że o uciekinierach z getta i sytuacji żydów w czasie II wojny światowej już trochę filmów było, a o historii krótko po wojnie chyba niewiele jest produkcji. Poza tym, Wojtek Smarzowski, czyli można się spodziewać dobrego polskiego kina ze sporą dawką emocji. Ja się nie zawiodłem idąc na "Różę".

ocenił(a) film na 10
hupcio

Zdecydowanie Róża, w moim odczuciu W ciemności to film z niższej półki.

ocenił(a) film na 10
hupcio

RÓŻA !!!

hupcio

W ciemności jest lepszy.Niesamowite ujęcia i gra aktorska. Oglądałam oba filmy.

ocenił(a) film na 10
hupcio

Oglądałem oba. W Ciemności faktycznie godny uwagi ze względu na wybitną rolę Więckiewicza. Jednak Róża w tym względzie również nie ustępuje a film moim zdaniem jest dużo ciekawszy i klimatyczny. Ten polecam do obejrzenia jako pierwszy ale obydwa to pozycja obowiązkowa.

ocenił(a) film na 10
hupcio

Oba. Ale Róża lepsza. "W ciemności" też by było w 100 % znakomite, gdyby nie te pieprzenie się po kątach : )

ocenił(a) film na 9
hupcio

Warto obejrzeć oba filmy, jednak "Róża" zrobiła na mnie większe wrażenie.

ocenił(a) film na 10
hupcio

dziekuje za wasza pomoc wprawdzie mialem w planach obejrzec oba filmy ale tylko na jeden moge sobie pozwolic w kinie. Jednomyslnie wszyscy mi proponuja Roze takze na ten film sie wybiore.

ocenił(a) film na 7
hupcio

Byłem na obu filmach. W kinie zdecydowanie lepiej obejrzeć w "W ciemności" ,nie tylko dlatego że jest lepszym filmem ( Smarzowski długo, jeśli w ogóle, nie doścignie Holland jeśli idzie o warsztat filmowy ), ale przede wszystkim jest ciekawszy wizualnie, zdjęcia są perfekcyjne, myslę że lepiej sprawdzi się na ciemniej sali kinowej. Oba filmy są warte uwagi, jednak "w ciemności" jest bardziej "kinowy"

ocenił(a) film na 10
hupcio

"Róża", ale trzeba iść na oba, jeśli tylko masz taką możliwość :).

ocenił(a) film na 8
domine667

Oglądałam oba filmy i faktycznie to trudny wybór który film jest lepszy, gdyż każdy posiada swój klimat i jest na swój sposób wyjątkowy. Polecam obejrzenie obu, gdyż oba są godne uwagi i polecenia.