PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Oglądałem trzy filmy Smarzowskiego ("Wesele", "Dom Zły" i "Różę") i za każdym razem po obejrzeniu mam takie samo odczucie: film warszatowo jest perfekcyjny, niewątpliwie pan Smarzonwski jest wybitym reżyserem, podoba mi się jak operuje kamerą. Wszystkie jego dzieła mają taki przygnębiający klimat, to jest genialne. Jednak mam także wrażanie, jakby fabuła jego filmów była celowo niedopracowana, pomiajała pewne fragmenty, które pozwalałyby dać jej "zaskoczyć". W przypadku "Róży" jakoś nie czułem tego uczucia pomiędzy głównymi bohaterami, psychologizacja moim zdaniem zaszwankowała. To jest jedyna wada tego filmu jak dla mnie. Nie zgadzam się także, z tym że film jest realistyczny - on jest wręcz naturalistyczny.

ocenił(a) film na 7
MrAnderson

Film niewątpliwie ma bardzo mroczny nastrój . Te niedopowiedziane zdania, przerwane sceny dają wspaniały efekt tamtych czasów biedy, oraz podzielenia ludzi ich dezorientacji.Obraz dzięki temu bardzo sugestywny ,ta ograniczona ilość słów Poszedłem na ten film dość sceptycznie nastawiony nie przepadam za polskim kinem bałem się że zepsują tak piękny i oczywiście tragiczny temat jak to często bywa a tu pozytywne zaskoczenie.

ocenił(a) film na 9
lionel

Mroczna atmosfera to jak dla mnie znak rozpoznawczy Smarzowskiego. Jeśli pokusiłbym się o wspólny mianownik Wesela, Domu Złego i Róży to właśnie jest nim nastrój. Jak jest wesoło (Dom Zły i przede wszystkim Wesele) lub lirycznie (np. scena na łódce w Róży), to czujemy, że zaraz nastąpi coś drastycznego i pryśnie wesoła lub liryczna atmosfera.
Uważam Smarzowskiego za wybitnego reżysera, co potwierdza w każdym ze swoich filmów. Oby kręcił ich jak najwięcej.

MrAnderson

fakt, film rewelacyjny, ale mi też brakowało np. tego momentu "przemiany" i zakochania AKowca w Mazurce. Jakby coś "wycięto".