PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Jestem "na świeżo" po obejrzeniu obu filmów i z nieukrywanym żalem acz i zaskoczeniem stwierdzam, że w porównaniu tych dwóch produkcji "Róża" u mnie wygrywa. Niestety, po raz kolejny dowodzi to o sile mediów i marketingu (tak, tak, wiem że nominacja do Oscara zrobiła swoją reklamę, ale film "Róża" ani trochę nie był nagłaśniany w telewizji). Nawet zwiastun nie zachęcał, ale zdecydowałam się obejrzeć film ze względu na tematykę jaką traktuje, recenzję cenionego krytyka w prasie i pochlebną opinię znajomego autorytetu. To z kolei potwierdza jedną z opinii na tym forum, pozwolę sobie zacytować: "Nie dla plebsu".

Wielkie brawa dla pana Smarzowskiego i całej ekipy za stworzenie niezwykłej historii, w której nie ma ani jednego biednego Żyda którego ratują Polacy. Rewelacyjny film, genialny w swojej prostocie, momentami mocny, zaskakujący już od pierwszej sceny. Kolejna rola pani Kuleszy, która przypadła mi do gustu.

ocenił(a) film na 10
robert_ptr

"W ciemności" miało dużo głośniejszą reklamę z tego prostego powodu, że było na nią więcej kasy, przede wszystkim dlatego że film jest koprodukcją.