PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142517
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Właśnie wróciłem z kinowego seansu. W sali zgromadziło się może 20-25 osób... Ja, jako 25-latek oceniam ten film na 8+ w dziesięciostopniowej skali. Moją uwagę zwróciła jednak jedna rzecz. Kiedy pojawiły się napisy i zapaliły się światła, niemal wszyscy podnieśli się z foteli. Niemal, bo pozostało tam dwóch mężczyzn, siedzących w różnych miejscach sali. Mężczyzn, którzy przeżyli na tym świecie przynajmniej 2x więcej lat, niż ja sam. Siedzieli wbici w fotel i zdawali się nie zauważać nic poza ekranem.

Pewnie to nie reguła, ale widząc ten obrazek upewniłem się, że im starszy człowiek, tym bardziej wstrząśnie nim "Róża". Lub, jak kto woli - im bardziej zna ktoś historię naszego kraju, tym mocniej przeżyje to, co dzieje się w filmie...

Hank__Moody

U mnie siedzieli jeszcze przez 20 minut w bezruchu.

ocenił(a) film na 6
Jordan66

Mam mieszane uczucia co do tego filmu, spodziewałem się znacznie więcej... Jest ok, ale mam kilka ale: przede wszystkim nakręconym innymi filmami Smarzowskiego, myślałem, że znów dostanę doskonałe aktorstwo, gdzie nawet epizodyczne role będę wspominał długo - w Róży było statycznie, tak ciężkawo w polskim stylu, żadna rola nie przekonała mnie w 100%. Fabuła wydaje się być nieco liniowo-martyrologiczna - akcja dzieje się od gwałtu do gwałtu etc.. Postaci naszkicowane są (to największy zarzut) bardzo sztampowo - krystaliczny, dobry AK-owiec, dobry AK-owiec który przeszedł na stronę WP, kompletnie zdehumanizowani Ruscy, generalnie wszyscy przedstawiciele nowej władzy najgorsze skorumpowane szuje i męty, główna bohaterka jest zrobiona jak święta męczennica, społeczność Mazurów - pokazana ma maks stereotypowo... Na tej płaszczyźnie obraz nie wnosi nic nowego, historia jak z wiedzy przeciętnego Polaka o tamtych czasach, a przecież wiadomo, że nic nie jest czarno-białe i wyglądało to inaczej... Niestety "Popiół i diament" nadal pozostaje dla mnie wzorem opowieści o tamtych czasach...

Ale generalnie ten film da się oglądać, a sam pomysł uważam za świetny. Być może miałem zbyt duże oczekiwania, ale "Wesele" i "Dom Zły" są dla mnie prawdziwymi perłami polskiego kina...