Dostałem to czego oczekiwałem po ocenach,a nawet więcej!!! oglądałem wcześniejsze filmy reżysera i domyślałem się bezkompromisowości.. Tak dokładnie było! Znakomita gra tria Dorociński, Kulesza i Braciak..świetne zdjęcia i zanurzająca w klimacie muzyka!!! Na pewno powrócę po jakimś czasie do tego filmu!! Zdecydowanie dla ludzi o mocnych nerwach!! to film i z takim podejściem go obejrzałem więc prawda historyczna jak by nie była nie jest dla mnie najważniejsza.. solidne 9/10!!!!
Trzeba znać historię aby wiedzieć podłoże zaistniałych zdarzeń lecz w "Róży" historia schodzi na drugi plan. Wybija się natomiast obraz pojedynczych ludzi dotkniętych przez tą historię. Na początku mówiłem sobie w końcu na to sobie Niemcy zasłużyli potem jednak doszedł do mnie głos człowieczeństwa który kazał współczuć tej kobiecie. Nie można zapomnieć tego co Niemcy nam wyrządzili i nie możemy dopuścić aby to oni robili z siebie ofiary wojny. Nie możemy jednak aby zatracić własnego człowieczeństwa i być całkowicie obojętni na cierpnie jakiego byliśmy doświadczeni w filmie.
Film realistyczny, brutalny i bez happyendu znanego nam z amerykańskich papek. Na prawdy smutny film który mówi o człowieczeństwie, nie mówi kto jest zły a kto dobry i za to go cenie. Dawno nie widziałem filmu w który byłby tak smutny i który ten smutek by pokazał.