W skrócie.Niewyżyci Rosjanie gwałcą bezbronne Niemki...Panu Smarzowskiemu polecam film "Prawdziwy faszyzm" ,może wtedy zrozumie zezwierzęcenie co niektórych Rosjan.
A co do filmu...po obejrzeniu byłem zdołowany.Czy coś wyniosłem...nic ponad to co serwują codziennie telewizje całego świata.
Ciekawa jestem jakie przedmówca historyczne książki czytał. Osobiście obawiam się, że w powojennej Polsce mogło dochodzić do jeszcze gorszych dramatów.
Podobnie jak trisagon3 pamiętam dokładnie jak zachowywali się Rosjanie w 1945 r. Sytuacje jak te, pokazane w filmie Smarzowskiego, nie zdarzały się.
oj zdarzały się i to bardzo często, pamiętam nawet historię którą opowiadała mi babcia, w której rosyjski oficer zastrzelił rosyjskiego żołnierza gwałcącego w bramie Polkę , rzecz miała miejsce w Poznaniu
Chłopie jeśli masz jeszcze dziadka lub babcię to zapytaj ich co wyczyniali Rosjanie po wkroczeniu do Polski. To była "wyzwoleńcza" dzicz ze wschodu.
zgłoś nadużycie:
ograniczenie w intelekcie i nadmiernność TVNizmu
ps. nie ma co dyskutowacz czlowiekiem co glownie oponuje 1 /2 lub 9/10 a juz nie wspomne o ocenach.
Szkoda że tylko tyle wyniosłeś z wartościowego filmu. Rosjanie są cześcią scenerii. Zachowywali się tak a nie inaczej i nic na to nie poradzimy. Ale to nie jest czarno-biały świat, pamiętasz scenę z lekarzem Rosjaninem diagnozującym Różę? On nie oskarża Rosjan en masse. Wszędzie są gnidy, obok ludzi wartościowych.
Wydaje Ci się;) Rosjanie i Polacy w tym to przecież w 100% gnidy. Tylko Niemcy byli dobrzy. Szczególnie szlachetnie przedstawieni zostali w pierwszej scenie na gruzach Warszawy.