z tego co widziałam w trailerze, film mógł rywalizować z "W ciemności"
Jak dla mnie film tysiąc razy lepszy niż W ciemności. No ale nie dziwie się, że za oceanem nie zrozumieli całej głębi tego obrazu.
Dla mnie również lepszy po stokroć od filmu Holland.
To powinien być polski kandydat do Oskara!!!!!!
Tylko co z tego, że taki dobry, skoro poza Polską nie zostanie prawie w ogóle zrozumiany? Niestety, to nie jest film na międzynarodowe nagrody, chyba że za wykonanie.
Nie miałaby. Poza Polakami nikt nie wiedziałby kto jest kim i dlaczego wrogiem, ile tych narodowości, ile tych podziałów, na czym polegają, dlaczego katują się nawzajem Polacy, kim są Mazurzy, dlaczego repatrianci=wracający do ojczyzny (Polski) to też Polacy itd. To zrozumieją tylko Polacy, obawiam się, co nie umniejsza wartości "Róży"! Najlepszy polski film ostatniego roku.
...i chwała mu za tą hermetyczność! Chociaż to wciąż twórca młody, czas pokarze, czy potrafi (i czy chce) wyjść poza określoną tematykę i stylistykę. Jeszcze jedna refleksja mnie nachodzi, obecnie lepszy jeden film od Smarzowskiego niż pięć od Wajdy. Może ten ostatni wyciągnie wnioski z sukcesów Smarzowskiego i Holland. Jestem też ciekawy rozwoju Szumowskiej (widział już ktoś "Sponsoring"?).
Zapomniałeś dodać, że Smarzowski nie jest żydem (chyba) i jego film nie traktuje o żydach, a to zdecydowanie zmniejsza szanse na oscara jako najlepszy film nieanglojęzyczny .
Rzeczywiście w zeszłorocznym zwycięzcy Żydów zatrzęsienie... I w poprzednim też, i w jeszcze poprzednim również. I tylko dla niepoznaki nigdy, jak dotąd, kandydat Izraela nie wygrał.
Sugerujesz waść, że wyłącznie z filmami innych Żydów przegrywali? To się Yojiro Takita (reżyser "Pożegnań") zdziwi.
Dzięki, ale to będzie trudne, bo nauki niestety sporo. Na szczęście to już (przed)ostatnia prosta. Również życzę miłego dnia.
A ja mam jednaj nadzieję, że żyjemy w czasach, w których nie ma rzeczy jest "niepoprawnie politycznych". Wiem naiwność
Osobiście uważam, że film jest lepszy niż "W ciemności" ale kandydata już mamy, cieszmy się z tego. Oba filmy są świetne, ale nieco bardziej przypadł mi do gust film Smarzowskiego. Ale ciekaw jestem czy akademia nominowała by "Różę" kiedy nie powstał by film Agnieszki Holland. Uważam, że nie.
Wg mnie zdecydowanie nie jest to film dla oskarowej publiczności..."W cimnosci" znacznie lepiej się nadaje na taki konkurs gdyż jest dobrym,sprawnie nakręconym, mocnym filmem...ale oskara na 90% nie dostanie
Jak dla mnie to jedyne do oscara tutaj to plakat, wygląda jak przeróbka zmierzchu ^^