Film jest powalający choć brutalny w swoim realizmie , rewelacyjnie nakręcony, genialna gra wszystkich aktorów( z których niektórych nie podejrzewałabym o takie zdolności),niesamowicie opowiedziana straszna historia kilku ludzi, niezwykle przedstawiona historia Mazur i Mazurów zagarniętych przez Niemców, odrzuconych przez Polskę i polaków, zniszczonych przez komunistów. Dodatkowo film ten mnie poruszył ponieważ historia ta jest wręcz bliźniacza do losów Śląska i Ślązaków z tego samego okresu o której również nikt dotychczas nie mówił, nie pisał, której notabene nikt z poza Śląska nie rozumie a raczej zrozumieć nie chce, o której nie wiedzieć dlaczego nie uczymy się w szkole na lekcjach historii. Gwałt i zniszczenie fizyczne i psychiczne człowieka jest w tym filmie pokazane tak realistycznie, że aż mnie otrząsa na samo wspomnienie tych scen, dlatego nie rozumiem jak można pisać powyżej zamieszczone brednie, że jest to „babski film”, „film o miłości” czy „kolejna banalna historia” tego typu teksty mogą pisać jedynie ludzie ograniczeni ,przeżarci Amerykańskim sztucznym obrazem rzeczywistości czy też po prostu głupi, straszne, że aż tylu ich w naszym kraju żyje. Pomijam opinie zatwardziałych komunistów bo na takich szkoda "pióra". Film trzeba obejrzeć, a następnie zagłębić się w historię Mazur, by spróbować zrozumieć zagmatwanie losów ludzkich z tamtych strasznych czasów, mam nadzieje, że nigdy nie będziemy w podobnej sytuacji .hanka łużniak