PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142505
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

daję 10/10

ocenił(a) film na 10

wiem zaraz mnie wyzwiecie od idiotów. ale takie są realia wojny. ten kto ocenia ten film
negatywnie ma według mnie nierówno pod sufitem. zajebisty film jak dla mnie. kocham go.
to jest według mnie najlepszy film wojenny ostatnich kilkudziesięciu lat

ocenił(a) film na 10
konradello11

Popieram w całej rozciągłości:-)

ocenił(a) film na 10
Omfalia

dziękuję ci omfalia. ten film pokazuje jak było wojnie oraz tragiczne losy dziewczyny gwałconej przez rusków

ocenił(a) film na 7
konradello11

Po pierwsze ciężko ten film nazwać filmem wojennym.
Po drugie to że film jest prawdopodobnie (bo ludzi pamiętających wojnę jest niestety coraz mniej, wiec ani ja ani Ty nie możemy być pewnie że to tak wyglądało) mocno realistyczny nie czyni go jeszcze arcydziełem ( a to oznacza ocena 10 )
Po trzecie w ciagu ostatnich kilkudziesięciu lat powstało wiele bardzo dobrych filmów wojennych i mimo że napisałeś że to twoje zdanie to jestem przekonany że filmów lepszych od "Róży" w ciagu ostatnich kilkudziesieciu lat powstało wiele ( może po prostu widziałeś tylko małą część i nie trafiłeś na te lepsze)
Po czwarte dziwne że ktoś pisze że kto inny ma nierówno pod sufitem a sam nie potrafi opisac filmu inaczej niż słowem "zajebisty" , ale widocznie takie "zajebiste" czasy nastały.

No i na koniec , film naprawde niezły czego po Smarzowskim można się było spodziewać.

ocenił(a) film na 10
bdk1985

zgadzam się ale po prostu smarzowski kręcąc ten film opierał się na przeżyciach osób które widziały wiele razy takie przypadki już po wojnie. według mnie on jest super reżyserem i powinien kręcić takie filmy. ten film według mnie zasługuje na oscara po prostu film jest kapitalny, smutny, ja przez pół godziny nie mogłem wstać z krzesła jak to oglądałem. łzy same mi do oczu napływały.

ocenił(a) film na 8
bdk1985

Nie czepiam się Twojej wypowiedzi tylko jestem ciekawa. Ten film jakby pobudził mą chęć zgłębienia tematu przesiedleń i ogólnie okresu powojennego. Jakie filmy polecasz bo wnioskuję że widziałeś ich wiele. Ja na szybko wymieniem "Pianistę' i 'Katyń" ale jakie jeszcze ??

ocenił(a) film na 7
jusi_z

hmm chyba sie do końca nie zrozumieliśmy "film wojenny" to dla mnie nie tylko traktujący o II wojnie światowej , ale na szybko oczywiście "Lista Schindlera" ( ale zakladam ze widziałaś/eś) , może "Kanał" Wajdy choć jak dla mnie jest ciut chaotyczny i ludzie zarzucaja mu ustepstwa wobec wtedy rządzących, z wojennych jeszcze "Most na rzece Kwai" , "O jeden most za daleko" może "Tora, Tora, Tora" . Hm znawca nie jestem i jesli tak zabrzmialy moje słowa to przepraszam, po prostu "Róza" nie jest filmem sticte wojennym. Co do przesiedleń tu będzie ciężko , nic mi na szybko nie przychodzi , jak cos przyjdzie pozniej to napisze. Jest jeden film ktory bardzo bardzo bardzo delikatnie zachacza o taka tematyke a dla mnie jest jednym z filmów do ktorych bede na pewno powracał "Wszystko jest iluminacją" znasz? polecam ten film tak po prsotu nie koniecznie jako film zwiazany z II wojną. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
bdk1985

Powiem Ci że ja akurat historię z okresu II wojny i powojenną miała mega wyłożoną już w podstawówce. Nie wiem czy tak masz że obejrzysz film na jakiś faktach i zaczynasz szukać i dociekać. 'Wybór Zofii', "Chłopiec w pasiastej piżamie" ostatnia rola Więckiewicza "W ciemność" chłonę te filmy jak gąbka. 'Kanał' nie słyszałam nawet (wstyd bo czytam że watro obejrzeć). 'Kompania braci' . O mostach muszę pooglądać bo też jakoś cholera pustka w tym temacie ale np "Szeregowiec Ryan", "Ofiary wojny","Łzy słońca", z okresu powojennego "Różyczka" też super. No jest ich dużo i byłam ciekawa co wymienisz. Mnie bardzo ciekawią losy kobiet w czasie wojny, i tych co spały z wrogiem by przetrwać, i tych co były ofiarami i zbrodniarzami i zdrajcami i matki broniące dzieci i symulujące ciążę by dodać większą racje w obozie. Cholera zatruję Cię :) Pozdrawiam
Ps co do przesiedleń to trochę Sami Swoi haha

ocenił(a) film na 7
jusi_z

a żebyś wiedziała że Sami Swoi jako pierwsi przyszli mi na myśl ;) "W ciemności" jeszcze nie widziałem "Chłopiec..." mi sie spodobal choc zdania są podzielone. "Szeregowiec Ryan" jakos mnie nie przekonuje za to "Kompania Braci" to jeden z moich ulubionych seriali , obok drugiego wojennego "Allo, Allo" , kurcze był jakiś chyba niemiecki film traktujacy właśnie o kobietach w Berlinie po wkroczeniu Armii czerwonej , ale co to było teraz sobie nie przypomne

ocenił(a) film na 7
jusi_z

a do wojennych to jeszcze "Cienka czerwona linia"