PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7738}

Raport mniejszości

Minority Report
2002
7,3 232 tys. ocen
7,3 10 1 232378
7,2 47 krytyków
Raport mniejszości
powrót do forum filmu Raport mniejszości

Wydanie dvd

ocenił(a) film na 8

Witam wszystkich.Niedawno zakupiłem wydanie dvd raportu z polskim lektorem.Czy nie sądzicie,że jakość obrazu jest nienajlepsza bo nie wiem czy to ja mam felerny egzemplarz czy wszystkie takie są.
pozdrawiam.

nashty88

Prawdopodobnie w celu zmieszczenia ścieżki dźwiękowej z lektorem, jakość
obrazu została pogorszona, sprawdź jak wygląda obraz w wydaniu bez lektora.

ocenił(a) film na 8
Sub_Zero

Sprawdziłem i jakość jest taka sama ale teraz wydaje mi się,że film został poprostu tak nakręcony.Warto choćby spojrzeć na zdjęcia z filmu.

pozdro

ocenił(a) film na 8
nashty88

Zgadza się ten film tak nakręcono. Niedawno czytałem, że taki był właśnie zamysł reżysera. Taki sposób kręcenia filmu miał dodać mu dodatkowego pieprzu i wzbudzić w widzach wrażenie większego mroku przedstawianej na ekranie sytuacji.

ocenił(a) film na 10
Jason_V

UWAGA

Film był i może jeszcze jest do kupienia w Kolekcji Filmowej Science Fiction od 16. kwietnia 2010.

Tam jest wszystko napisane o tym filmie, nawet o tym 'ziarnistym' obrazie.

SolarisUrbino

Obraz jest w porządku.

"Z kolei założeniem dla Janusza Kamińskiego była stylizacja obrazu na film-noir, ze wszystkimi atrybutami bogartowskich kryminałów - gra światłem, głębokie cienie czy też ekstremalne kąty filmowania. Temu założeniu służyło również wypranie filmu z kolorów z jednoczesną dominantą zimnego błękitu. Steven Spielberg chciał, aby to był najohydniejszy, najgorzej wyglądający film, jaki kiedykolwiek zrealizował. Temu posłużył również krótszy czas laboratoryjnej obróbki negatywu, wskutek czego - oprócz wyblakłych kolorów - uzyskano także bardzo wyraźne ziarno. Był to także pierwszy od czasu "Hooka" w pełni szerokoekranowy film Spielberga, nakręcony z proporcjami obrazu 2,35:1".

A jakby Wam jeszcze było mało, rzetelna recenzja DVD w której obraz otrzymał niemal maksymalną ocenę:
http://www.film.org.pl/dvd/raport_mniejszosci.html