PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7738}

Raport mniejszości

Minority Report
2002
7,3 232 tys. ocen
7,3 10 1 232377
7,2 62 krytyków
Raport mniejszości
powrót do forum filmu Raport mniejszości

Autorka recenzji nawet nie zajaknela sie na temat tego, co na przyklad dla mnie, jako milosnika Dick'a, jest najwazniejsze w filmie, czyli typowych dla Dick'a elementow "psychologicznych".
Film moim zdaniem bardzo dobrze i sugestywnie pokazuje rozterki ludzkie i niepewnosc tego co jest prawda, a co falszem, co jest przyczyna, a co skotkiem, ktore to rozterki sa esencja prozy Dick'a.

ocenił(a) film na 10
Izydorr

Dokladnie tak.
Wlasnie... kazdy komentujac ten film zapomina o brdzo waznej rzeczy- odniesieniu do pierwowzoru- Philipa K. Dicka. Opowiadanie jako takie niewiele ma wspolnego z filmem (oprocz swiata, osob i zjawisk), ale to nie to jest tutaj wazne. Najawzniejszy w ksiazkach Dicka jest klimat, klimat jaki trudno znalezc w utworach innych pisarzy. Mysle, ze w filmie zostal calkiem niezle ujety i to jest dla mnie priorytetem, a nie czy Cruise odpowiednia ilosc lez wylal nad synkiem (ktorego tka naprawde w ogole nie bylo w oryginale). Spielbierg Spielbergiem ale to Dick ma tu pierwszenstwo :)

użytkownik usunięty
Izydorr

nie do końca...
proponowałbym, byś po obejrzeniu filmu wrócił jeszcze raz do Dick'a, okaże się że Spielberg zrobiło z tym to samo co nasi "wielcy" z Sienkiewiczem, powstał film oparty nie o Dick'a a tylko na jego motywach i pomysłach, zresztą trudno zrobić to dokładnie pod Dick'a, był on bowiem Świrem do N-tej potęgi i ani Spielberg, ani nikt inny mu w tym nie dorówna. NIe wiem czy to dobrze, czy źle, jedno jest pewne, filmy "na" Dick'u nie pogrążą jego literatury i to jest dobra wiadomość:-))