PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684272
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Nie mówię, że zły. Dla wielu wspaniały, dla innych słaby. Ja ocenię to tak: bardzo przejmujący, a jednocześnie odpychający i nieprzyjemny, toteż oceniam go jako przeciętny. Czy właściwie? Jeśli chodzi o oglądanie, czy robiłem to z żywym zainteresowaniem, odpowiem: NIE. Zbyt mroczny. Zbyt przygnębiający. Zbyt posępny. Nie było w tym filmie iskierki nadziei. A ja nie cierpię katować się przy takich filmach, dlatego nie ocenię go dobrze, aczkolwiek na pewno zasługuje na ocenę wysoką.

Co prawda lubię takie przygnębiające dzieła jak "Nierozłączni", "Midnight Express", polski "Wojna światów - następne stulecie" i inne Szulkina, "Lista Schindlera", "Aguirre, gniew boży", "Niezniszczalny", "Memento"... itp. itd., ale owe filmy przeze mnie przytoczone wciągały, niekiedy bawiły co niektóre, dawały nadzieję (też niektóre), trzymały w napięciu, można było do nich powrócić po jakimś czasie.

"Requiem..." nie ma tych cech. Jest mądrym i wartościowym filmem, ale jakże ponurym i smętnym. Okropność. Nie obejrzę go już nigdy, bo nie chcę się więcej katować.

ocenił(a) film na 10
Motortown

Nareszcie jakaś osoba, która podała dobre argumenty! Inni, którym się nie podobał ten film pisali, że ,,nuda'' i tyle. Wprawdzie ,,Requiem dla snu'' to mój ulubiony film i zgadzam się, że był przygnębiający, ale każdy ma inny gust i każdemu podoba się coś innego. Pozdrawiam.

Clandestine

jest ponury i smetny dlatego ze to film o zyciu
Zbyt przytłaczający swym ciężarem - takie jest zycie

majdan333

W zasadzie masz rację, ale może to jest właśnie w tym filmie jednocześnie najlepsze / najgorsze.
Jest realistyczny aż do bólu, co czyni go wiarygodnym i wartościowym, a z drugiej strony nie za bardzo chcę oglądać cierpienie, jak wokół nas jest tyle nieszczęść.