Dlaczego?
1. Rewelacyjne efekty 3D. "Moc" kamer wykorzystana w 95%.
2. Mnostwo gruzu lecacego z ekranu i duzo wody, choc czepial bym sie ze "kat" rozwal tylko rury z woda, ale efekt koncowy naprawde swietny.
3. a)Dwururki strzelajcae pieniedzmi - oryginalne i bardzo pomyslowe rozwiazanie braku amunicji w swiecie gdzie pieniadze nie sa przydatne do niczego innego;
b)ta sama bron uzyta do wali z "bosem" czyli wielka kumulacja w glowie Albert'a Wesker'a.
4. Ciekawy dodatek "kata" nie ingerujacy zbyt mocno w fabule. Tu czepial bym sie tylko ze nie dal mu Anderson jakiejs twarzy bo jakos kiepsko ten wor wygladal.
5. Miller wyciagajacy wszystkich z wiezienia przez kanaly :D.
6. a) Swietne rozwiazanie problemu pozbycia sie klonow Alice;
b) powrot normalnej Alice czyli brak super mocy, za co wielkie THX Mr. Albert Wesker.
7. Nowe zmutowane zombiaki tzn. znane juz z 3 jako Dr Isaacs tyle ze wiecej.
8. Motyw zabicia psa kawalkiem szkla.
9. a) Brak powazniejszych bledow w fabule ktora bardzo dobrze laczy sie z poprzenimi czesciami;
b) film mozna z powodzeniem obejrzec i zrozumiec nie ogladajac poprzednich czesci;
c) prosa i latwa fabula nie wymagajaca wiekszego skupienia dzeki czemu napisy nie przeszkadzamy w ogladaniu filmu!!!
10. a) Dzwiek lecacych helikopterow na samym koncu filmu - az mi nogawki od spodni drzaly. Tu czepial bym sie jedynie sprzetu audio w kinie ja moj kumpel mamy lepsze audio w domu bo niskich tonow to troszku za malo bylo:/
b) jak dla mnie nie zbyt ciekawe soundtrack'i. za co odejmuje 1 pkt.
11. Mysle ze spokojnie mozna obejzec 2 razy w kinie i jeszcze raz na DVD/Blu-Ray.
12. i tym samym najlepsze - Wybiegniecie w poplochu Alice Claire i Chris'a na poklad statku gdyz...
...tam jest lepszy widok. Tylko Ci co obejzeli film zrozumieja o co chodzi;):D!!!
Podsumowujac: film oglada sie bardzo dobrze nie meczy fabula. przez co napisy nie staja sie uciazliwe, nie samowite efekty specjalne w ktorych jest wrecz wzorowo wykozystana technologia 3D. Niestety trzyma w napieciu tylko przed koncowa walka.
Film polecam!!!
(Wybaczcie za bledy w pisowni - nie posiadam polskich znakow w systemie!)
b) powrot normalnej Alice czyli brak super mocy, za co wielkie THX Mr. Albert Wesker.
Widać to zwłaszcza w scenie, gdzie wielki pan z młotem w nią uderza, a ona po chwili wstaje Normalna Alice by już nie wstała.
Zlosliwie zapytam ktore b :P
Odpowiem tak ludzie zyja z kulami w glowie ona przezyla udezenie przerosnietego Pudziana (nie przez przypadek uzylem nazwiska wlasnie tego goscia) a ja wczoraj przezylem uderzenie w drzewo jadac rowerem 30km/h:P i co - tylko lokiec zdarlem
No może nie 8/10 ale jestem świeżo po seansie i mimo pesymistycznego nastawienia nie żałuję kasy wydanej na bilet. Nie ma się tu co spodziewać ambitnego kina ale jako prosta adaptacja gry komputerowej daje radę. W porównaniu z poprzednikami umieściłbym ją na równi z 3 częścią. Co mi się tylko rzuciło w oczy wnętrze statku było jakieś takie przerośnięte w porównaniu z jego realnymi rozmiarami ale to tylko szczegół.
@boyve odnośnie punktu 12 ta scenka faktycznie rządzi.
SPOJLERY, zwłaszcza w "ad. 9c"
ad. 6b - jakiej normalnej...ona jest tak samo niezniszczalna i Super z wirusem jak i bez....
ad.8 - jak dla mnie kiepski motyw :/ lepiej gdyby po prostu jakimś kawałkiem go w normalny sposób zabiła, a nie kopniakiem w szkło.
ad. 9b - bez obejrzenia poprzednich części film jest totalną pomyłką, zwłaszcza w fabularnym aspekcie.
ad. 9c - Prostą i zrozumiałą fabułę to ma Armagedon. Tu jej po prostu brak. Chociaż nie..bardzo fascynujące jest to jak dwie laski zamiast lecieć dalej samolotem ledwo co lądują (co tam, że śmigło rozwala betonowy murek i się przy tym nie łamie) dwuosobowym samolotem na dachu więzienia otoczonego przez zombi...i co robią po wylądowaniu? Starają się uciec z tego więzienia tracą większość po drodze do statku na który mogłyby dolecieć samolotem gdyby tylko zamiast lądować na więzieniu sprawdziłyby okolice...
ad. 11 - ja natomiast uważam, ze 1 raz w kinie wystarczy...i to i tak dla efektów. Oglądanie więcej niż raz to strata czasu - lepiej obejrzeć co innego.
ad. 12 - tekst byłby fajny gdyby nie beznadziejny motyw z podłożeniem tego ładunku na pokład statku - po co to zrobili ?! Przecież go zabili...a jeżeli spodziewali się tego że jeszcze żyje, to mogli przecież go dobić...ale nie, odeszli i zostawili bezbronne ciało po to by sprytnie podłożyć ładunek do statku mając nadzieje, że to właśnie ten konkretny z chyba 8 czy nawet 10 (lub więcej) innych dostępnych zostanie wybrany przez złego bossa zaraz po tym jak odzyska siły.
Film zasługuje na 8 - jeżeli brać pod uwagę efekty. Twoje punkty też dobitnie pokazują, że film nie ma nic więcej do zaoferowania, poza ładnymi obrazkami. Wiem, że film ten nie miał być dla wymagających widzów...no ale bez przesady. W RE 1 i 2 jakoś mogli zrobić coś ciekawego - zarówno wizualnie jak i fabularnie....ale w tej części zostawili tylko ładne obrazki w 3D
ad. ad. 9c - Fabula w jednym i drugim filmie jest walka o przetrwanie gatunku ludzkiego. Po za tym to kazdy z Residentow moze bez problemu funkcjonowac jako osobny film dzieki temu ze w kazdej czesci sa przeploty z poprzednich czesci (z wyjatkiem jedynki:D)
dzieki czemu mozna zrozumiec co i jak w filmie bez koniecznosci odladania poprzednich czesci;)
Pozdrawiam!