Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124038
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Dziwny film

ocenił(a) film na 5

Tyle mogę powiedzieć. Obejrzałem ze względu na Hopkinsa oczywiście ale nic mnie nie zdziwiło. Powiem więcej, film na te czasy! Ktoś musiał zrobic nowy "dobry" film o egzorcyzmach w czasach kiedy ilość zdrowo myslących ateistów rośnie. Nic w tym filmie nie było niezwykłego, moim zdaniem poniżej przeciętnej. Mimo moich religijnych przekonań a raczej ich braku chciałem żeby ten film był dobry, jednak nie jest. wszystkie historie egzorcyzmów opisują to samo czyli mówienie w obcych językach, "wyginanie" ciała i zmieniony głos. Jeżeli opętanie istnieje musi istnieć diabeł. Skoro diabeł istnieje musi istnieć bóg. Bóg stworzył wszystko czyli diabła też więc bóg stworzył opetanie. Dlaczego więc ludzie muszą 'wyganiać" z innych ludzi coś co jest widoczne tylko dla boga? Kto niby nadawał tym diabelskim istotom imiona? Bóg musiał to zrobić więc chciał żeby człowiek z nimi walczył a skoro tak co z niego za bóg? Ja dziękuję, nie wierzę. Rozczarowany jestem filmem bo spodziewałem się czegoś innego a było to samo co zwykle i nawet nie w innej formie.

Araiser

O jakich dobrodziejstwach mówisz dokładnie? O dobrych ludziach, którzy chcieli czynić dobro dla innych i przez to, w jaki sposób zostali wychowani postanowili zostać duchownymi? Spoko, tylko popatrz jak dobrze by było, gdyby nie było kościoła... Nie byłoby opętań, nie byłoby strachu małych dzieci przed duchami, przed tym, że pójdą do piekła... A dobrzy ludzie zawsze się znajdą niezależnie od (nie)wyznania. Popatrz ile jest organizacji charytatywnych, ile ludzi pomaga z własnej woli... A dobry kościół? No bez jaj... Jak widzę wypasione parafie, te piękne, ogromne domy przy nich, te samochody, jakimi jeżdżą księża (dużo lepsze niż to średnie autko, na które może sobie pozwolić przeciętny obywatel naszego kraju) to mnie krew zalewa. Jezus w Świebodzinie?! Ile głodnych można by za to nakarmić! Ilu ludziom dać dach nad głową... Bilboardy w mieście zapraszające na święta kościelne (Wrocław)... To nazywasz tą dobroczynnością?

Jedyną zaletą wiary, jaką widzę jest to, że po śmierci bliskiej osoby wierzy się w jej życie po śmierci... Jednak nie pozwala to z drugiej strony stanąć na nogi. "babcia mi się dziś śniła.." / - "odmów 3x zdrowaśkę"

Bez komentarza...

ocenił(a) film na 8
ardvark84

ja natomiast mialem inne wrazenie
zauwaz ze pytania tego mlodego ksiedza do baala czy kto tam opental ta dziewczynke, pozostaja bez odpowiedzi
tzn glowne pytanie : po co?
reszta filmu to papka, opakowanie wlasnie po to zeby ten film sprzedac i zainteresowac nim publicznosc ktora jest do tego typu rzeczy przyzwyczajona
zauwaz ze gdyby to byl film demaskujacy opetanie jako cos nie istniejacego zamiast horroru otrzymalbys zwykly film dokumentalny, a taki nie zarobi na siebie

ocenił(a) film na 9
Tan Ke

"Błogosławieni którzy nie wiedzieli a uwierzyli"<-- dla wszystkich ktorzy nie wierza w istnienie szatana

ocenił(a) film na 6
martys_s

Dziękuje. Moje życie właśnie się odmieniło.

Araiser

Haha :)

Kurde... To wszystko wyjaśnia. Zacznę się żegnać w autobusie na widok kościółka!

Ailawju

Mówię wam diabeł istnieje i opętuje. A imię jego - "vodka". To najgorszy z upadłych aniołów. I zamiast modlić się na widok kościoła to się módl na widok monopolowego :D.

P.S.: Idę z wyciągnąć z lodówki szatanka - Królewskie Rulessss.