PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10055769}
6,2 3,5 tys. ocen
6,2 10 1 3524
6,9 30 krytyków
Rzeczy niezbędne
powrót do forum filmu Rzeczy niezbędne

Symbolika

ocenił(a) film na 8

Zauważyliście? Podczas pierwszej wizyty dziewcząt w domu Roksany - jeśli dobrze pamiętam matka smaruje kremem ręce w bardzo wyraźnym geście. Czy to nie nawiązanie do "umywania rąk" tzn. mycia rąk przez Piłata?

Tak samo, gdy Roksana rozrzuciła zdjęcia i matka każe jej posprzątać i dodaje, że "miała to wszystko poukładane "? I że nie chodziło o zdjęcia, ale o "życie" i całą tę rodzinną sytuację, którą teraz Roksana postanowiła"zepsuć" wspomnieniem tego, co robił jej ojciec.

Czy to tylko moja nadinterpretacja?
Myślę, że można więcej takich smaczków wyciągnąć z tego filmu. Wbrew komentarzom na tym forum, moim zdaniem film bardzo dobry, cały czas nasuwający widzowi wątpliwości, która ze stron mówiła prawdę - jak w prawdziwym życiu, prawda?

ocenił(a) film na 8
Szaken22

Po tym rozpoznajemy dobry film. Masz prawo do swoich interpretacji, które reżyserka miała na myśli albo nie. Jeżeli to jest twoja interpretacja to jest ona dobra

ocenił(a) film na 7
Szaken22

A kształt pomnika cmentarnego? To dopiero symbol freudowski...

ocenił(a) film na 7
Szaken22

Faktycznie... świetne spostrzeżenia. A to już jawne zachowanie i rzucone na odchodne do Ady na głos czy pod nosem: "nie zniszczysz nas, gnido"

ocenił(a) film na 7
Szaken22

Myślę, że te elementy były dokładnie zaplanowane. Dobry scenariusz

ocenił(a) film na 7
Szaken22

Ta fraza o poukładaniu też od razu rzuciła mi się w ucho. Byłem ciekaw czy komuś też.

Szaken22

Skąd to się bierze, że jak ludzie wypatrzą gdzieś jakąś "symbolikę" to od razu się tym rajcują. "Symbolika" niewiele dodaje do mądrej opowieści,a na pewno nie uratuje opowieści głupiej. A jeśli symbolika ma być jakimś szyfrem to już to w ogóle jest bez sensu. Taki unik - niech się ludzie na różne sposoby zastanawiają o co chodzi, to może któraś interpretacja będzie ciekawa. Ale to sam film ma być ciekawy.

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Zgadzam się szczególnie że za dużo symboliki wprowadza tylko wiele niedopowiedzeń i właśnie tutaj tego zabrakło to znaczy dopowiedzeń