Film nie był zły, ale nie wniósł absolutnie nic nowego do mojego życia, nie dowiedziałam się z niego absolutnie nic, pod koniec przynudzał niesamowicie. Czy już nie można zrobić filmu oryginalnego, czy zawsze musi być schemat- uciemiężeni czarni, uciskający biali i jeden biały bohater, który zmienia całą społeczność. Poza tym czy naprawdę ludzie są tak naiwni sądząc, że w świecie ludzie są albo dobrzy albo źli, w tym filmie wszystkie postacie były tak wyklarowane.
Ad.1 Nie wszystkie filmy to rozrywka i nie wszystkie są zrobione po to by zapewnić rozrywkę, ale ta uwaga nie odnośnie tego filmu.
Ad.2 Interesujące porównanie- Jak na drodze pojawia się znak "nakaz skrętu w lewo" a tam przepaść to co zrobisz? Owszem schematy pomagają w życiu, ale nie powinny zwalniać z krytycznego myślenia.
Ad.3 Ja wyraziłam swoją opinie i ją uzasadniłam, nie rozumiem zatem Twojego zarzutu. Tego pani od polskiego nie uczyła?
Ad.1. Jak wyżej - polecam Discovery.
Ad.2. Wtedy się czas się obudzić. Przepaść znika. Pojawia się zakręt.
Ad.3. Wyrażanie opinie zaczyna się od zwrotu "moim zdaniem"... - a nie "czy już nie można zrobić oryginalnego filmu".
Odpowiedź brzmi - można.
Mimo wszystko domniemuje się, że jak jakieś słowa (o ile nie jest to podkreślone, że nie są Twoje) są wypowiadane przez Ciebie są Twoje ;)
we mnie wyzwolił niemal pełną gamę uczuć. W dodatku ukazał wiele wad, zalet społeczeństwa.
Film pokazał, że tak naprawdę każdy jest faszystą, wystarczy tylko coś podpowiedzieć społeczeństwu, konwencja to zaakceptuje i wszyscy ulegniemy faszyzmowi. Obrzydliwie miłe blondyny mnie nieźle rozbawiły xd.. Celia którą widziałem w filmie to taka rasowa blondyna xd aż nienaturalnie to wyglądało, ale nie to jest tutaj cenne uwagi. odizolowana od społeczeństwa staję się w pewnym momencie kimś normalnym dla służącej.. Film ma taki schemat dosyć standardowy, ale jak tutaj nie mówić o standardach jeżeli bierzemy do oceny ludzkie zachowania?
Jak to najcześciej juz bywa.. dobra książka = dobry film.