Saga "Zmierzch": Zaćmienie

The Twilight Saga: Eclipse
2010
5,7 164 tys. ocen
5,7 10 1 163982
3,5 24 krytyków
Saga "Zmierzch": Zaćmienie
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Zaćmienie

Kogo wolicie ??
Oddaj swój głos na któregoś z nich !
( możesz oddać jeden głos dziennie )

Jacob 0
Edward 0

np.
Jacob 1 ofkors ;*
Edward 0

Zagłosuj ;)

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

Edward 417
Jacob 411
Ja jestem podobnego zdania.

ocenił(a) film na 7
dublinek88

A ja naprawde myślałam że wszystkich fanów Edwarda kręci tylko wygląd, kasa i ta wielka miłość(bo tak wynikało z większości postów)- cóż ludzką rzeczą jest się mylić. Dlatego fajnie że wreszcie ktoś podał jakieś konkrety co do tego dlaczego woli Ewarda, a już inną sprawą jest czy się z tym zgadzam czy nie.

Edward 417
Jacob 412

Mefizis

Dla mnie jego wyglad nie ma znaczenia,moze nawet ciekawiej byloby ,gdyby byl paskudny.
Zreszta Jacoba tez cenie nie za piekne cialo-a w ogole zawsze mialam slabosc do Indian-wspaniala i niespotykana jest jego milosc ,przyjazn i lojalnosc wobec Belli w sytuacji kiedy ona zdecydowanie wybiera innego.Zazwyczaj panowie w takich razach zachowuja sie ....inaczej. Naprawde OBAJ sa wspaniali.
Chyba zwyczajnie tesknimy za takimi facetami.....

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

Edward 417
Jacob 412

ocenił(a) film na 9
_AnneClaire_

Edward 417
Jacob 412+1=413

_AnneClaire_

Oczywiście Edward! :)
Edward 418
Jacob 413

ocenił(a) film na 6
pola3110_2

Edward 419
Jacob 413

onlyonesmile

Edward 420
Jacob 413

Hmmmmm....
Dzisiaj głosuję na Edwarda ponieważ zapytał się Belli czy jest pewna, że dokonała właściwego wyboru; nie tryumfował, że wygrał, a martwił się, że to kosztowało ją tyle bólu i cierpienia :)

ocenił(a) film na 8
elmirka27

Edward 421
Jacob 413

amka1000

Edward 421
Jacob 414

onlyonesmile

Edward 421
Jacob 415

onlyonesmile

http://www.youtube.com/watch?v=l09Rc7hosnk

onlyonesmile

dżejkob to porażka, typowa plejbojowata buźka a'la backstreet boys. edward już lepszy, aczkolwiek troche tez nie w moim typie. hej, w pierwszej czesci w scenie na plaży Jakub miał dwóch kolesi - jeden z nich był boski...

onlyonesmile

Edward 421
Jacob 416

Tak , mój Jake <3 Kieruje się książkami bo po 20 minutach filmowej ekranizacji pierwszej cześć wyłączyłam. Nie wytrzymałam zmian i obsady. A Jacoba (Nie JacKoba dzieci!) wole ponieważ ma jakąkolwiek osobowość i nie jest tak bezbarwny jak Edzio.

Pretty_Devil

Drogie kolezanki mam pewna propozycje.......znamy i lubimy Sage,mozna by zaryzykowac twierdzenie,ze w pewien sposob wplywa na nasze zycie -chyba nie przesadzam ? Wiemy ,jak skonczyla sie ta piekna historia:naturalni wrogowie stali sie sojusznikami a potem nawet przyjaciolmi......
Moze i my tutaj potrafilybysmy zrezygnowac z negatywnej kampanii ? Nie mam nikogo konkretnego na mysli ,chodzi mi tylko o to ,ze mozna powiedziec : " Wole X bo Y jest do niczego " lub po prostu : " Wole X bo jest swietnym facetem "
To taki moj luzny pomysl. CO WY NA TO ?

ocenił(a) film na 7
Oleska1990

Myślę że to niezły pomysł choć szczerze powiedziawszy ja wolałabym gdyby ktoś podał jakieś konkrety dlaczego głosuje na Edwarda, jak Ty na przykład. Być może w ten sposób udałoby mi sie bardziej zrozumieć fanki Edwarda i spojrzeć na niego z innej jak dotąd strony. Choć myślę że "wrogami" nikt tu nigdy nie będzie(przynajmniej taką mam nadzieję) , ale czasem negatywne wypowiedzi bardziej skłaniają do dyskusji - taka jest niestety smutna prawda.

Edward 421
Jacob 417

Mefizis

TAK oczywiscie masz racje nieprecyzyjnie sie wyrazilam.
ZAMIAST "glosuje na X dlatego ze Y jest brzydki beznadziejny i nijaki"
MOWMY "glosuje na X dlatego ze jest przystojny madry czuly i odpowiedzialny"

Ja oczywiscie glosuje na Edwarda ze znanych juz powodow
A wiec EDWARD 422
JACOB 417

ocenił(a) film na 6
Oleska1990

Głosuje na Edwarda bo jest odpowiedzialny, nie dba tylko o siebie i ponad wszystko kocha Belle a więc:
Edward 423
Jacob 417

użytkownik usunięty
asia199m

Edward 424- jest typem faceta jakiego chciałabym mieć dorosł odpowiedzialny i w pełni oddany swojej ukochanej
Jacob 417- no cóż a to jest typ faceta jakiego mam troche arogancji, zawsze wie wszystko najlepiej i naprawdę czasto zachowuje sie jak duzy dzieciak ( a to mnie wkurza najbardziej)

Oleska1990

Edward 422
Jacob 418 - za poczucie humoru, naturalność, siłę psychiczną i zdecydowane działanie.
A co do tego "detoksu" Edwarda to nie jest jedyny w książce, cała jego rodzina jest dla niego wsparciem i przeżywa to samo, a Bella jest raczej dla niego motywacją a nie komplikacją- ale to oczywiście tylko moje zdanie

ocenił(a) film na 10
Sara_999

oczywiście, że Edward. ;) za wszystko. Jacob, to po protu mały brzdąc.. a Edward mhmmm. ;))

Edward 423
Jacob 418

Sara_999

Hmm......z tym wsparciem rodziny to bywalo roznie ,zwlaszcza na poczatku,w najtrudniejszym okresie ( Midnight Sun ).
Nie sadze zeby przezywali to samo,skoro ich partnerami nie sa ludzie . Cytat z BD:
-A co do twojego zapachu,coz,nie moge powiedziec,zeby mi go brakowalo.Pamietasz zapach tamtych turystow na polowaniu?
-Bardzo nad tym pracuje,zeby zapomniec.
-Wyobraz sobie,ze calujesz kogos ,kto tak pachnie.
Scianki mojego gardla zaczely lizac znienacka jezyki ognia.
-Och.
-Sama rozumiesz.(....)

Zgoda co do motywacji.Milosc do Belli i wiecej- pragnienie bycia kochanym ,swiadomosc ze na to musi zasluzyc,musi stac sie lepszym-to wszystko go motywuje.Ale wybiera droge najtrudniejsza dla siebie ,za to taka ,ktora -jego zdaniem -z jego wiedza-jest najkorzystniejsza dla Belli.

ocenił(a) film na 6
Oleska1990

Punkty się pomyliły powinno być:
Edward 425
Jacob 418

ocenił(a) film na 9
asia199m

Edward 425
Jacob 419
Gdyby nie postać Jacoba chyba ani film ani książka nie spodobała mi się tak bardzo, bo wiele jest historii o pięknych i trwałych uczuciach, a tutaj wszyscy zostawają wystawieni na próbe: Edward mimo że kocha najpierw nie jest zdecydowany, potem odchodzi i wraca, a potem przemienić czy nie przemienić- oto jest pytanie, Bella kocha Edwarda a mimo to mówi Jacobowi że jego też kocha i dochodzi do pocałunku. Jedynie Jacob od początku do końca jest stały w swoich postanowieniach i uczuciach (oczywiście pomijając wpojenie- ale na to przeciez nie miał wpływu)- dlatego właśnie go szanuję i tak jak inni uważają to za przejaw "dziecinnego zachowania" tak właśnie ja uważam to za bycie odpowiedzialnym.

użytkownik usunięty
_AnneClaire_

Edward 425
Jacob 420

_AnneClaire_

Wedlug slownika jezyka polskiego:
ODPOWIEDZIALNOSC
1. obowiazek moralny lub prawny odpowiadania za swoje lub czyjes czyny
2. przyjecie na siebie obowiazku zadbania o kogos lub o cos

INNA DEFINICJA
Odpowiedzialnosc to gotowosc do odpowiadania przed soba lub innymi czyli do ponoszenia konsekwencji podjetych dzialan celowych lub przypadkowych .

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

No właśnie do tego się odniosłam. Wiem co znaczy słowo odpowiedzialność - Spokojnie.

_AnneClaire_

Edward 425
Jacob 421
Kogo wolicie? Jacoba
Dlaczego? bo nietrawie Edwarda!!!

_AnneClaire_

Piszesz ,ze Jacob jest staly w uczuciach i postanowieniach. Owszem ,to wielka zaleta ,ale to nie to samo co odpowiedzialnosc.

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

Ale nie istnieje tylko definicja słownikowa, czy odpowiedzialność za słowa i przyrzeczenia to już nie odpowiedzialność? Za nie też trzeba odpowiadać tylko różnica w tym że przed własnym sumieniem, a Edward nie bierze za nie żadnej odpowiedzialności obiecuje kochać a potem zostawia, obiecuje zrobić wszystko by Bella była szczęśliwa a zabrania jej tego czego naprwade pragnie- ale cóż nie jest w pewnym sensie człowiekiem więc może nie znać co to sumienie(i oczywiście nie tylko to słownikowe). W życiu nie da się tylko posługiwać czystą terminologią.

_AnneClaire_

Edward 426 :***
Jake 421

_AnneClaire_

Hmmmm Ujme to w ten sposob :najlepszym przykladem odpowiedzialnej milosci jest milosc macierzynska,nie sadzisz ? Czy madra, odpowiedzialna ,kochajaca matka pozwala dziecku na wszystko? Czy nie zabrania tego ,co mogloby stanowic zagrozenie,nawet jesli dziecko tego "naprawde pragnie" ? Edward ,z racji swojego faktycznego wieku i "wampirzego" doswiadczenia nie chcial skazywac Belli na "polzycie" (sorki nie chce mi sie szukac cytatu),chociaz dla niego bykoby to najwygodniejsze .

Oleska1990

A co do sumienia.....to chyba wlasnie sumienie nie pozwalalo mu tego zrobic

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

Jeśli chodzi o to pragnienie Belli to miałam na myśli co innego niż przemianę, bo właśnie tak chyba jest jak mówisz Edward myli miłość macieżyńską z miłością między kobietą a mężczyzną: każe siostrze ją pilnować, nie pozwala odwiedzić przyjaciela ze strachu itp. to właśnie nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnością i wcale tym sobie niczego nie utrudnia wręcz przeciwnie. Odejdę i może będzie jej łatwiej- dobrze- to po co wracał skoro chciał dla niej dobrze-czyżby zmienił zdanie? a w innej części najpierw nie przemienię, potem przemienię ale jak za mnie wyjdziesz a na końcu nie musisz za mnie wychodzić i tak Cię przemienię- i to ma być zachowanie odpowiedzialnego człowieka? No dajcie spokój,

_AnneClaire_

Oj bo tu ksiazke napiszemy....zareczam ci ,ze ja czuje sie odpowiedzialna nie tylko za dzieci ,ale i za meza i to od wielu lat.Postawe Edwarda raczej okreslilabym jako nadodpowiedzialna i nadopiekuncza-jest cos takiego ,uwierz mi.A co do zakonczenia Zacmienia,ja to odebralam jako swego rodzaju "gre" z jego strony -chcial ,zeby to ona podjela ostateczna decyzje o slubie,zwlaszcza po ostatniej rozmowie z Jacobem .

Oleska1990

A dlaczego tak uwazam ? Chyba nie sadzisz, ze zamierzal pozbawic Belle cnoty na polance ?

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

"grę" no i kto tu jak dzieciak się zachowuje! Niestety znam przypadki takiej nadopiekuńczości i kończą się one niezbyt ciekawie. A czy miłość między kobietą a mężczyzną znaczy że zaraz trzeba "pozbawiać kogoś cnoty na polance"? jeśli tak to wszyscy odbierają to smutne.

ocenił(a) film na 9
_AnneClaire_

Podsumowując tą dyskusję stwierdzam że teraz jestem jeszcze bardziej przekonana o tym że Jacob to jest ktoś z kim wolałabym się związać- jeśli możemy tak to nazwać, ja może nie mam męża ani dzieci bo niezwykle cenię sobie wolność a własnie miłość mężczyzny Edwardo- podobnego i jego nadopiekuńczość sprawiła by że czułabym sę jak w klatce, pod wieczną obserwacją.

_AnneClaire_

Co do milosci na polance,byla to odpowiedz na "nie musisz za mnie wychodzic i tak cie przemienie".Wiemy ,co ustalili miedzy soba,prawda?
-Nie martw sie najdrozsza .Pamietam tez o twoich pozostalych zadaniach
(chodzi o rzadania sorry za blad ale dla jasnosci). A skoro przemiany mieli dokonac wieczorem.......zreszta rozwoj wypadkow nie pozostawial watpliwosci.
A jesli chodzi o "gre"....chcial zeby Bella byla pewna swojej decyzji
-Zrobie co zechcesz,ale niczego nie zazadam w zamian.
-Dlaczego?
-Bello,widze co sie dzieje.Starasz sie uszczesliwic wszystkich dookola.Ale mnie nie obchodza uczucia innych ludzi.Zalezy mi wylacznie na tym,zebys to ty byla zadowolona.

Wiem ze kazda z nas pozostanie przy swoim zdaniu. I dobrze,roznorodnosc jest wskazana.Ale sobie milo i kulturalnie wymienilysmy poglady.

Oleska1990

Ach zapomnialam.Zdaje sie ,ze i Jacob na cos Belli nie pozwalal,chociaz bardzo tego pragnela.
"Jeszcze bardziej niz Edward chcial ,zebym pozostala czlowiekiem" czy jakos tak ,bo z pamieci to pisze.

ocenił(a) film na 7
onlyonesmile

Edward 426
Jake 422
Nie ma to jak ciekawa wymiana zdań ;)

ocenił(a) film na 10
onlyonesmile

Edzioo <3

xbellax

Edward 427
Jacob 423

Femina

Edward 427+ 1 (xbellax) +1 moj =429
Jacob 423

ocenił(a) film na 6
Oleska1990

Edward 430
Jacob 423

Oleska1990

ten sam głos dany 2 razy- nieładnie!
Edward 429
Jacob 424

Sara_999

No faktycznie ,przepraszam, nie wczytalam sie.

ocenił(a) film na 9
Oleska1990

Edward 430
Jacob 424

onlyonesmile

Edward 431
Jacob 424

Team Edward

ocenił(a) film na 8
gumisiowa13

Edward 432 ;)
Jacob 424