PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228118}
6,9 47 tys. ocen
6,9 10 1 46574
6,8 28 krytyków
Scoop - Gorący temat
powrót do forum filmu Scoop - Gorący temat

Nigdy nie byłem fanem Allena i chyba nigdy nim nie zostanę. Jak dotąd widziałem tylko cztery jego filmy - średnie "Melinda i Melinda", "Klątwa skorpiona", rewelacyjne "Wszystko gra" i teraz "Scoop". Czy był warto obejrzeć ten ostatni? Raczej tak.

Tak prawdę powiedziawszy to na nowy film Allena wybrałem się z powodu głównych aktorów - fantastycznej Scarlett Johansson i Hugh Jackmana, w którym po "Źródle" i "Prestiżu" zaczynam dostrzegać prawdziwego aktora. Na tej parze całe szczęście nie zawiodłem się. Zagrali bardzo dobrze, pasowali do siebie, coś pomiędzy nimi iskrzyło i to było widać na ekranie.
Trochę denerwował mnie natomiast Woody, który niezbyt przekonująco wypadł jako magik i pomocnik młodziutkiej reporterki szukającej tematu na pierwszą stronę.

"Scoop" ogląda się dobrze. Co prawda film jest trochę za wolny, nie za bardzo skomplikowany, za mało w nim energi, napięcia (jak na historię kryminalną) i ogólnie czegoś w nim brakuje, choć dokładnie nie potrafię powiedzieć czego. Po seansie odczuwamy lekki niedosyt chyba, że potraktujemy ten obraz jako pewnego rodzaju miłą, lekką ciekawostkę, wtedy te półtorej godziny nie wyda się straconym czasem.

Jeśli chodzi o humor, to jest już trochę gorzej. Co prawda pomysł ze Śmiercią oraz kilka powiedzonek Allena jest znakomitych i wypadają naprawdę dobrze, ale niestety Scoop śmieszny nie jest. Przynajmniej nie tak jak mógłby być. Co najwyżej zaśmiejemy się kilka razy i to wszystko.

trochę naciągane 7/10

ocenił(a) film na 5
milczacy

Filmy Woodego nie są dla wszystkich.Mnie Woody jako aktor strasznie irytuje(szczególnie jego nerwica i otaczanie sie pieknymi kobietami).
To co godne jest polecenia w jego dziełach to dialogi, dialogi i jeszcze raz dialogi.