PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547355}

Shaolin

Xin Shao Lin Si
2011
7,1 6,0 tys. ocen
7,1 10 1 6006
Shaolin
powrót do forum filmu Shaolin

Ciekawi mnie czy Hitler na serio był żydem czy to żydowska propaganda , chodzi mi ze dzisiaj
widziałem ten film i na tym Posągu Buddyzmu był znak Państwa Niemieckie podczas 2 wojny i
przed, a Niemcy byli narodem socjalistami , wie ktoś może dokładnie o co chodzi z tym znakiem ?
na posągu w Shaolin ?

MrKimimaro

Nie oglądałem filmu, ale mam zamiar. Chodzi Ci o swastykę? Jeśli tak, to nie zdziw się, że w Azji(a przede wszystkim w Indiach) jest to symbol pokoju i szczęścia, a przede wszystkim rasy Aryjskiej. Bo widzisz, Aryjczycy to Indoeuropejskim lud, który 1500 przed naszą erką podbił Indie i stworzył dzisiejszą Hinduska cywilizację, Aryjczycy przybyli z Europy wschodniej i są mocno spokrewnieni z Słowianami( więc niech nie zdziwi Cię podobieństwo języków Słowiańskich i Hinduskich). Hitler był jak wiemy rasistą i uważał, że Niemcy pochodzą od rasy Aryjskiej, czyli Panów. Bowiem w jego czasach nazywano tak wszystkich Indoeuropejczyków. Zresztą Hitler wychował się w kościele na którym widniała swastyka, tak przynajmniej oglądałem w pewnym filmiku dokumentalnym :P.

MatAbsolut

no on po prostu skopiwował ten znka, nie jego!

MrKimimaro

to jest znak buddyzmu, oni go milei wcześiniej albo buddyjskich świątyń, niemcy po protu ni epotrafili nic wymyślić,, ak jak flagi są identczne tylko w różnych barwach

lolo126

Tak zwana swastyka, występuje bardzo często, w różnych kulturach. Nawet w kulturze polskich górali była symbolem szczęścia, choć ta polska miała trochę zaokrąglone ramiona. Hitler był plastykiem, nie zaczerpną swastyki z hinduizmu tylko z greckiej symboliki , w której symbol ten oznaczał ogień. To co różni swastykę trzeciej rzeszy od wszystkich innych jest kierunek ramion, mówiąc łatwiej jest odwrócona.

Andoryt

Nie od wszystkich innych. Finowie również mieli swastykę z ramionami zgiętymi w prawo, wcześniej niż III Rzesza. Niemiecka z reguły była przedstawiana ukośnie (45 stopni).

ocenił(a) film na 7
MrKimimaro

Po prostu dziś w Azji jest powszechnie stosowanym symbolem szczęścia i pomyślności. Przewija się przez różne kultury, narody, religie - od tysiącleci (najstarsze malowidło z tym motywem pochodzi z paleolitu (ok. 10000 lat temu), nawet w Polsce. I zawsze miał pozytywne znaczenie. Dopiero hitlerek nadał temu symbolowi pejoratywne znaczenie, bo coś sobie to niedonoszone żydzisko ubzdurało, że jest Aryjczykiem :-) i sobie go przywłaszczyło. U Aryjczyków to był bodajże symbol słońca.