Ciekawi mnie czy Hitler na serio był żydem czy to żydowska propaganda , chodzi mi ze dzisiaj
widziałem ten film i na tym Posągu Buddyzmu był znak Państwa Niemieckie podczas 2 wojny i
przed, a Niemcy byli narodem socjalistami , wie ktoś może dokładnie o co chodzi z tym znakiem ?
na posągu w Shaolin ?
Nie oglądałem filmu, ale mam zamiar. Chodzi Ci o swastykę? Jeśli tak, to nie zdziw się, że w Azji(a przede wszystkim w Indiach) jest to symbol pokoju i szczęścia, a przede wszystkim rasy Aryjskiej. Bo widzisz, Aryjczycy to Indoeuropejskim lud, który 1500 przed naszą erką podbił Indie i stworzył dzisiejszą Hinduska cywilizację, Aryjczycy przybyli z Europy wschodniej i są mocno spokrewnieni z Słowianami( więc niech nie zdziwi Cię podobieństwo języków Słowiańskich i Hinduskich). Hitler był jak wiemy rasistą i uważał, że Niemcy pochodzą od rasy Aryjskiej, czyli Panów. Bowiem w jego czasach nazywano tak wszystkich Indoeuropejczyków. Zresztą Hitler wychował się w kościele na którym widniała swastyka, tak przynajmniej oglądałem w pewnym filmiku dokumentalnym :P.
to jest znak buddyzmu, oni go milei wcześiniej albo buddyjskich świątyń, niemcy po protu ni epotrafili nic wymyślić,, ak jak flagi są identczne tylko w różnych barwach
Tak zwana swastyka, występuje bardzo często, w różnych kulturach. Nawet w kulturze polskich górali była symbolem szczęścia, choć ta polska miała trochę zaokrąglone ramiona. Hitler był plastykiem, nie zaczerpną swastyki z hinduizmu tylko z greckiej symboliki , w której symbol ten oznaczał ogień. To co różni swastykę trzeciej rzeszy od wszystkich innych jest kierunek ramion, mówiąc łatwiej jest odwrócona.
Nie od wszystkich innych. Finowie również mieli swastykę z ramionami zgiętymi w prawo, wcześniej niż III Rzesza. Niemiecka z reguły była przedstawiana ukośnie (45 stopni).
Po prostu dziś w Azji jest powszechnie stosowanym symbolem szczęścia i pomyślności. Przewija się przez różne kultury, narody, religie - od tysiącleci (najstarsze malowidło z tym motywem pochodzi z paleolitu (ok. 10000 lat temu), nawet w Polsce. I zawsze miał pozytywne znaczenie. Dopiero hitlerek nadał temu symbolowi pejoratywne znaczenie, bo coś sobie to niedonoszone żydzisko ubzdurało, że jest Aryjczykiem :-) i sobie go przywłaszczyło. U Aryjczyków to był bodajże symbol słońca.