PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547355}

Shaolin

Xin Shao Lin Si
2011
7,1 6,0 tys. ocen
7,1 10 1 6006
Shaolin
powrót do forum filmu Shaolin

film budzi spore emocje u widza bardzo sprawną realizacją fabularną. Jest to przygniatający element filmu powodujący że cała ta sieczka na sznurkach (walki są sztuczne i nieciekawe) i reszta efektów jest mało atrakcyjna. Gdyby nie ładunek emocji w fabule film byłby nic nie warty, moim zdaniem

ocenił(a) film na 8

A tak z ciekawosci zapytam..w którym filmie wg ciebie walki nie sa sztuczne i nieciekawe ? :)

użytkownik usunięty
Don_Jaras

Chciałeś napisać "nie są sztuczne i ciekawe". Wczoraj się urodziłeś ? Jakbyś nie potrafił sam porównać i ocenić np. " Przyczajony tygrys, ukryty smok" czy śmieszno - tragiczne walki "Rocky" do Fearless, Ong Bak czy choćby do Fist of Legend. Można wymieniać i porównywać cały dzień, to temat rzeka. I chyba nie jestem w stanie dogodzić tobie moją skromną odpowiedzią. Kryteria realizmu są różne, w zależności od tego, jaki poziom aktorsko-techniczny w sztukach walk prezentuje bohater i jego filmowi przeciwnicy, jak również jaki jest priorytet przy produkcji filmu, tzn. jakim kryterium kierują się twórcy, jeśli np. weźmiemy film Shaolin si, to skierowany jest dla każdej kategorii wiekowej (bez ograniczeń), a więc priorytetem będzie tu chęć większego zysku z filmu, przy zrezygnowaniu niestety, z realizmu i brutalności walk. A propos, osobiście niewiele widzę realizmu nawet w boksie zawodowym jeszcze ujdzie, ale mma ?, jak sama nazwa wskazuje, mają to być mieszane sztuki walki, prawda jest zgoła inna, obaj zawodnicy walczą w ten sam nudny i oklepany sposób, stosując "uliczny poziom znajomości sztuk walk, jak również prezentują niską skuteczność w stosowaniu dźwigni i chwytów w zapasach. To stawia obu zawodników w głupiej sytuacji "silniejszy wygrywa, a nie ten który jest lepszy technicznie", bo "paradoksalnie" nie może stosować technik MMA, więc gdzie tu masz realizm ?, czy to są zasady walki zgodne z samym nazewnictwem tego sportu ? Przykładowo, gdyby Bruce Lee zabroniono stosować szybkości i biegłości w stosowaniu technik np. Jeet Kune Do, który jest stylem ofensywnym, z agresywnymi i krótkimi ruchami, elementami zaczepnymi, zwodzącymi przeciwnika (fintami) i brutalnym jak (tae kwon do), wtedy stałby się ofiarą pojedynku "przeciętnego przeciwnika", w wyniku stosowania się do ograniczającego i nierealnego, w drodze do zwycięstwa przeciw 100 kg i więcej ważącym kolosom. Śmieszne ;)) Nie ma więc więc mowy o realizmie. Nie ma o czym mówić. Myślę, że dałem wystarczającą odpowiedź ; ))