PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35454}

Show

2003
6,3 40 tys. ocen
6,3 10 1 39664
4,9 23 krytyków
Show
powrót do forum filmu Show

Show

ocenił(a) film na 10

Po pierwsze film ten to nie komedia tylko dramat społeczny. Nie wiem kto wpadł na pomysł by oceniać film po kilku śmiesznych scenach. Ten film ma z komedią tyle wspólnego co Dzień Świra. Niestety jak widać nie wszyscy zrozumieli jego prawdziwą treść. Ja uważam że film nie opowiada tyle o programach Big Brother, co o naszym społeczeństwie... Reżyser dość inteligentnie ukazał kilka problemów (m.in manipulację którą media uprawiają na ciemnym ludzie, sprzedaż własnej godności, bezdenną ludzką głupotę itp)

Po drugie niska ocena tego filmu świadczy o tym, że ludzie go po prostu nie rozumieją. Myślą za pewne(posiłkując się opinią Filmwebu o gatunku tego filmu) że skoro to jest komedia to musi byc śmiesznie, od początku do końca... A tu zonk. Kilka śmiesznych gagów Pazury (moim zdaniem jednego z najlepszych polskich aktorów) pare śmiesznych tekstów i koniec. Tak więc ludzie nastawiający się na odmóżdżoną komedię, stwierdzili że film nie zasłużyły na wyższą ocenę niż 4, i stąd niskie noty.

Po trzecie Film ten jest niedoceniony niestety, bo pokazuje niewygodną dla niektórych prawdę. Film nie dostał żadnej nagrody, rzadko jest emitowany w TV...to świadczy tylko o Polskim społeczeństwie.

Dla mnie 10/10

ocenił(a) film na 9
Olbrom_666

Zgadzam się w stu procentach, film przedstawia jak wiarygodna jest telewizja oraz jak ludzi zmienia, na przykład kobieta w której Pazura się zakochał ale także patrzcie ilu ludzi było w programie a tylko jeden okazał się wiarygodny oraz uczciwy. 9/10 Jeden z najlepszych według mnie.

ocenił(a) film na 8
Olbrom_666

Show demaskuje mechanizmy, które rządzą telewizją, świetnie pokazuje jak wygląda "od kuchni" produkcja i jakie postawy przyjmują ludzie.

Prezes stacji (świetny Jerzy Sturh) to bezwzględny, cyniczny gracz, któremu zależy wyłącznie na oglądalności (bo to od niej zależy wysokość zysków). To on kreuje i niszczy medialnych bohaterów. I świetnie zdaje sobie sprawę z tego, że kto kieruje mediami ma potężną władzę nad ludźmi.

Alinka wydaje się sympatyczną blondynką, ale szybko okazuje się, że zależy jej wyłącznie na sławie i pieniądzach. Wszystko co robi jest ukierunkowane na to, żeby przypodobać się ludziom. Jest fałszywa, a momentami wręcz żałosna, ale to na nią głosują ludzie.

Za to Czarek, który był oszustem przechodzi w programie przemianę. Zaczyna rozumieć, że twórcy telewizji dla zysku nie cofną się przed niczym. Mimo, że może stać się kolejnym telewizyjnym bohaterem woli odejść z programu, bo nie chce żeby z kogoś takiego jak on robiono autorytet dla milionów. W końcu jest uczciwy wobec siebie i innych.