PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33404}
7,5 315 tys. ocen
7,5 10 1 315404
7,5 51 krytyków
Shrek 2
powrót do forum filmu Shrek 2

Co wy na to który jest lepszy w którym jest więcej zabawnych tekstów?????

janfiszer

Moim zdaniem Epoka Lodowcowa jest lepsza niż Shrek. Shrek też jest spoko ale jest cholernie wywyższony i przereklamowany.

ocenił(a) film na 10
Mateo_SF

Shrek (Epokę Lodowcową odbierałam zawsze jako podróbę Shreka)

Night_Shojo

Nie no z tą głupotą to ja się niezgodze. Przepraszam z której strony Epoka jest podróbką Shreka?? Bo jakoś nieznalazłem podobieństwa ani trochę. Opodróbkach można mówić między Dream Works a Pixarem, weźmy choćby Gdzie Jest Nemo i Rybki z Ferajany. Zgadzają się postacie(ryby) świat (ocean) tylko o co innego chodzi. A między Epoką a Shrekiem nie ma kompletnego podobieństwa. Ani postaci bo jakoś niezauważyłem ogrów biegających po pustyni lodowej ani Shreka ujeżdżającego mamuta. Wiec weź sięnastepnym razem zastanów nad wypowiedzią albo podaj konkretne argumenty nawet te najgłupsze i bezsensu byle by tylko oprzeć na czymś swoją głupią teorię.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

"Nie no z tą głupotą to ja się niezgodze"

To wcale nie jest głupota.

Za to ty jesteś żałośnie płytki. Jeśli Epoka osadzona jest w innym świecie, to już uważasz, że nie ma ze Shrekiem nic wspólnego. Dno.
Oczywiście, że ma. Widać wyraźnie, że autorzy Epoki próbują (na ogół nieudolnie) podrabiać styl dowcipu obecny w Shreku. Tyle, że ten drugi tytuł ma poczucie humoru na znacznie wyższym poziomie, aluzje są mniej łopatologiczne, a żarty bardziej inteligentne.
Nie wspomnę już o kreacji postaci, która w Shreku jest znacznie lepsza i znacznie bardziej wyrazista. Osioł króluje w tej kategorii!

Der_SpeeDer

Wyczytałeś to w jakiejś gazecie?? Niesądze tylko potym bo to była odpowiedź tylko na twierdzenie że Epoka jest podróbką Shreka bo podróbki na ogół są powieleniem czegoś a nie całkowitą zmianą. "Czy podróbką butów bedą spodnie ??" I dowcipy w Shreku wcale nie są na wyższym poziomie tylko na tym samym. Shreka lubię i szanuje ale ludzie tak naprawdę zepsuli jego wizerunek wywyższają go na piedestały jakby był niewiadomo jakim arcydziełem i teraz żadna Animacja nie ma z tym szans bo jest do Shreka porównywana. A od Epoki wara bo jest naprawdę świetna.

ocenił(a) film na 8
Mateo_SF

"Wyczytałeś to w jakiejś gazecie?? "

Pseudointeligentna riposta, typowa dla ludzi, którzy nie potrafią wytoczyć przekonywujących argumentów i stosują taktykę dogadzania sobie (poprzez np. obrażanie dyskutanta i jego inteligencji). Dno.

"że Epoka jest podróbką Shreka"

Dobra, nie jest podróbką. Po prostu płynie na fali popularności tego filmu i stara się go naśladować. Ze średnim skutkiem. Tak samo np. "Gdzie jest Nemo", "Rybki z Ferajny" - ot, Shrek zapoczątkował istny wysyp tego typu filmów. Mniej lub bardziej udanych.

"Shreka lubię i szanuje ale ludzie tak naprawdę zepsuli jego wizerunek wywyższają go na piedestały jakby był niewiadomo jakim arcydziełem "

Zepsuli? To twoim zdaniem właściwe słowo? Mnie tu się raczej nasuwa hiperbolizacja.
Na pewno jest większym arcydziełem niż taka Epoka, ponieważ więcej w nim nawiązań i smaczków z innych filmów.

"A od Epoki wara bo jest naprawdę świetna"

Tak, do licha. JEST świetna. Ale Shrek i tak jest od niej lepszy i to jest nie tylko kwestia reklamy. Na pewno ma głębsze przesłanie i łamie stereotypy. A humor zastosowany w nim jest na poziomie o klasę wyższym, niż w Epoce.

Der_SpeeDer

Patrze ze trafiłem na kogoś ambitnego, niedobrze bo obiecałem sobie nie kłócić siez takowymi ludźmi, moje wypowiedzi są proste i wyszukuje inteligentnych i wyidealizowanych słów. Po prostu wkurza mnie to jak ze Shreka robi się Boga i tyle. i Proszę Cię niecytuj mnie bo to jest lekko wkurzające. Niech już będzie twój diabeł starszy, Shrek jest lepszy od wszystkich animacji na świecie. Może być?? Zatysfakcjonuje Cię taka odpowiedź. Błagam powiedz że tak bo nielubię się kłócić z kimś kto zna słownik na pamięć.

ocenił(a) film na 9
Mateo_SF

Jeśli można wtrącić moją fachową opinię... (sorry ale "piraci" to mój ulubiony film):-)

Epoka oprócz naśladownictwa humoru praktycznie skopiowała cały pomysł na Shreka. Fabuła: Shrek i osioł mają "dostarczyć" Fionę Farquadowi. A co robią Maniek i Sid? Chcą oddać dziecko jego rodzicom, konkretniej ojcu. Oba "duety" mają więc długą drogę do przebycia, na której spotykają wiele niebezpieczeństw (chociażby atak tygrysów w Epoce i kompanii Hooda w Shreku). Poza tym bohaterowie: Maniek ma charakter Shreka - na pierwszy rzut oka jest zimnym, ironizującym samotnikiem, który w końcu przywiązuje się do malca. Shrek zakochuje się w Fionie. Tak więc objawiają się nam ich uczucia - ten sam motyw. Sid i osioł - obaj gadatliwi (choć wg mnie osioł jest o wiele wiele lepszy), tacy trochę głupkowaci, potrzebujący kogoś kto by ich obronił. No i scena spotkania - to już jest całkowicie za przeproszeniem zerżnięte - osła gonią ludzie lorda, ten ucieka, zderza się z ogrem, ogr odstrasza goniących, osioł przyczepia się do swojego wybawcy, który wyraźnie sobie nie życzy jego towarzystwa. A teraz zamieńcie słowo "osioł" na "Sid", "ludzi lorda" na "dwa nosorożce" i "ogr" na "mamut" i macie początek Epoki. I niech mi więcej nikt nie mówi, że te dwa filmy nie są podobne. Pozdro.