PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Nie rozumiem powszechnego zachwytu nad tym filmem chociaż muszę przyznać, że ma w sobie jakiś urok. Najbardziej denerwujący jest czarno_biały podział na dobrych i złych. Poza tym to wszystko pachnie mi nadmiernym sentymentalizmem.Rozwiązanie tej histori jest co prawda pomysłowe i zaskakujące, ale jakby nazbyt szcząśliwe. Może gdyby ta historia była bardziej smutna byłaby bardziej prawdziwa i przejmująca. Nie jest żle ,tylko, że film ma jakąś taką manierę, którą trudno znieść. Dobry film i nic poza tym.

ocenił(a) film na 10
Szynka

i tak, i nie...
jest trochę racji w tym co piszesz - sentymentalizm jest nadmierny i to jest dużą wadą filmu...

ale z resztą nie mogę się zgodzić - podział przez kolor skóry - gdzie ty go widzisz? nie sądzisz chyba, że w tamtych czasach pracownikiem więzienia mógłby być murzyn? za bardzo szczęśliwe zakończenie - fakt, jest szczęśliwe, ale na swój sposób film jest tragicznym obrazem. zakończenie przeciwstawia się całemu złu i nieszczęściu - ten amerykanizm da się jeszcze znieść, mimo iż trochę razi...

zapomniałas powiedzieć o wspaniałej grze aktorskiej - to duży plus tego obrazu...

film jest dla mnie bardzo dobry, nie boję się powiedzieć wspaniały...

ocenił(a) film na 10
Szynka

czyżby
jeśłi uważasz, że zakończenie jest szczęśliwe to trochę mnie to dziwi - fakt, wydostał sie na wolność - ale spójż na to z innej strony. Jako człowieka potrafili docenić go tylko odżuceni od świata skazańcy; miał przywileje w więzieniu bo "coś" potrafił; spędził tam ok. 30 lat - to raczej tragedia, a wyjście (czyt. ucieczka) się mu chyba należało (teraz musi się jeszcze ukrywać przed władzami US). Czy to takie szczęśliwe to ja nie wiem.