PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963011
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Bez wątpienia Skazani na Shawshank to film, który zasługuje na plakietkę jednego najlepszych filmów na rynku. Oglądając można się jednak zastanowić - ta fabuła wcale nie jest jakaś niesamowita... jest dobra, ale nie jest arcymistrzowska... sama historia też nie wydaje się wielce oryginalna, główny bohater jakoś mnie nie kupił, a przekaz, mimo tego, że daje ci każdą mądrość, którą z więziennych historyjek można wyciągnąć i że po prostu jest prawdziwy, to jednak dosyć często rozchwytywany. Można nawet powiedzieć, że jakiś przekaz o nadziei jest obecny w każdym filmie, który się ogląda.

Film znajdował się na szczycie mojej kupki wstydu, jakiś czas temu zainteresowałem sie historią Larrego Lawtona i obejrzałem kilka jego odcinków na youtubie, gdzie czyta swoją historię o pobycie w więzieniu i trzeba przyznać - Shawshank przy tym co przeszedł tamten gość to jest przedszkole, ale mimo to filmowi udało się pokazać tą kwintesencję więziennego życia i wszystkiego co związane z jego systemem. Zaskakująco dużo elementów się tutaj pokrywa z rzeczywistym obrazem i myślę, ze to wszystko wpływa na wiarygodność.

A mówiąc o wiarygodności, można przejść do tego, co rzeczywiście czyni ten film wspaniałym - aktorstwo i reżysera, który wie jak je wyeksponować. Kunszt gry, szczególnie Morgana Freemana, jest tu po prostu astronomicznie wysoki i nawet tak laicki koneser jak ja jest w stanie to dostrzec. Każdy element filmu o jakim możemy sobie pomyśleć: muzyka, praca kamery, oświetlenie, wszystko to ciągle przykuwa uwagę na aktora i daje mu zabłyszczeć i chyba jest to najważniejszy powód, dla którego Skazani na Shawshank stoi tak wysoko.