Witam,
nie chce nikogo urazić ani nic z tych rzeczy, więc Ci co zamierzają tu mnie zaraz z ziemią zrównać niech odpoczną ;)
Film wg mnie bardzo dobry w skali 1-10 dałbym coś w okolicach "9+"
ale żeby na pierwszym miejscu w światowej kinematografii? To jest akurat dla mnie nie porozumienie... szczerze mówiąc dla mnie przy porównaniu np z pierwsza częścią trylogii Ojca Chrzestnego wypada zdecydowanie słabiej... ba nawet Zielona Mila zostawiła u mnie lepszy ślad niż Shawshank. No ale o gustach się nie dyskutuje... ja np Gladiatora dał na pewno w pierwszej 5...
PS. zanim niektórzy "znafcy" i krytycy mnie tu zaczną równać z ziemią prosze weźcie pod uwagę że nie jestem ani krytykiem filmowym ani też znawcą a jedynie zwykłym widzem który lubi kino ;)
Pozdrawiam
Zasługuje na to miejsce bez dwu zdań, chyba nie można mu niczego zarzucić, perfekcja w każdym calu
Można zarzucić. A co do miejsca to na 1 nie zasługuje.Pierwsza 10 tak ale 1 miejsce to nie.Dlaczego?A dlatego,że nie jest to film o zbyt głębokim przesłaniu tzn. chodzi mi o to,że widz nie ma pola manewru,gdyż owe przesłanie widzi każdy,a sztuką jest kiedy każdy może wyciągnąć z dzieła coś innego.
Takie jest moje zdanie i odczucie co do tego filmu.Podobał mi się,ale nie jest to najlepszy film w światowej kinematografii.Są filmy o głębszej wymowie,która może nie jest widoczna na pierwszy rzut oka.
Fakt. Dla mnie film wspaniały. No ale on jest... o niczym! Dla mnie nawet Rambo ma głębsze przesłanie. Ale i tak obu filmom dałem 10.
Wiesz np ja nie rozumiem za co Titanic dostał 11 oskarów. Film dla mnie bardzo dobry ale nie na tyle żeby dostać tyle nagród. Skazani na Shawshank uważam za arcydzieło. Jest moim ulubionym filmem i mógłbym go oglądać cały czas. Każdy ma inny gust i każdy musi to zrozumieć. Sądzę że Alex_Tyler nie ma odmiennego gustu tylko chce wzbudzić sensacje swoimi ocenami.
Jest wiele filmów, jak dla mnie osobiście numerem 1 jest film "Hours" tyle,że nie jest to łatwy film i pewnie dlatego też w nic nie znaczącym rankingu popularności bo inaczej go nazwać nie można zajmuje tak niskie miejsce.
Dużo jeszcze będzie pytań w stylu: dlaczego to jest na 1 miejscu? dlaczego to dlaczego to? Głos większości w rankingu, każdy ocenia jak chce. A ludzie którzy rozumieja film i wogole im sie podoba to daja 9-10 i tyle.
Tyle,że tego filmu nie ma co rozumieć bo jego przesłanie jest oczywiste;)
pozdrawiam
dokładnie, ten film nie jest arcydziełem i nie rozumiem co w ogóle on robi w pierwszej 50 a co dopiero na pierwszym miejscu. Jest bardzo dobry, ale to tyle, lepsze filmy od niego są na pozycjach nawet 1000 niższych. To jest już lekka przesada.
Wedłóg mnie film firewall najlepszy film jaki widziałem
Moje zdanie jest take: Żaden film typu dramat nie powinien być w top 100. Bo co taki film ma wywołać horror - strach, akcja - emocje, podniecenie, komedia - śmiech, s-f - tzw. oh i ach, a dramat to co litoś.
W życiu nie obejrzałem żadnego filmu dramatycznego bo po 5 -10 minutach zasnąłem
to idź obejrzyj harryego, daj mu 10 i śpij spokojnie :) A tak na poważnie, skoro oceny wystawiają ludzie tzn, że głosem większości film zasługuje na taką a nie inną ocenę i nie musi Ci się wcale podobać. Nie narzucaj innym swojego gustu. Oceń, skomentuj a czyjeś opinie uszanuj
Nie ważne jaki film nie pojawiłby się na 1 miejscu w tym rankingu zawsze będzie miał ktoś jakieś "ale". Nie rozumiem po co w ogóle zakładane są takie tematy? Co ona mają na celu? Chciałeś sprowokować tym kogoś?
Dobrze to ująłeś " DLA MNIE wypada słabiej.." i tu masz odpowiedź na wszystko.:) Jednak o tym, że ten film zajmuje 1 miejsce nie decyduje jedynie Twój gust, ale jego wielka popularność wśród innych .
Tak właśnie dlatego nie można się tym rankingiem po prostu kierować. Dla mnie nie ma filmu, który by jednoznacznie zasługiwał na takie miejsce, ponieważ znam kilka dobrych pozycji. Nie da sie porównać filmu np. "Skazani na Shawshank" do "Coś", ponieważ są zupełnie inne, ale dla mnie przynajmniej, są mistrzostwem w swojej kategorii.
Noto w takim razie zrobić Top 100: S-F, Horrorów, Komedi itp.
Starsi ludzie lubią takie filmy bo łatwiej go obejrzeć niż przejść się po ulicy. Młodsi (w tym ja) wolą filmy efektowne a nie takie których "zapowiedzi" można zobaczyć w wiadomościach. Kino z adrenaliną a nie jakie takie coś
ja jestem młodym widzem, mam raptem 17 lat, ale lubię dramaty, np. Zielona Mila jest dla mnie filmem genialnym, Podziemny Krąg czy inne z kategorii dramat...
Jaś Fasola zasługuje na miano arcydzieła ponadczasowego, za kazdym razem ogladajc go sikam ze śmiechu co to wogole za ścierwa oceniają ludziska, ogarnijcie sie Gremliny :)
jak dla mnie film jest naprawdę bardzo dobry i zasługuje na bycie w pierwszej 10. Ale nie na pierwszym miejscu... Sorry
O co tyle hałasu ??? O te nieszczęsne 1 miejsce??? Niech sobie będzie,mnie to nie przeszkadza,film jest bardzo dobry mam swoje zdanie na jego temat i wisi mi to który jest w rankingu Filmwebu,który przecież nie jest tak naprawdę miarodajny.To tylko ocena internautów i tak naprawdę należałoby to traktować jako zabawę a nie prawdziwe profesjonalne ocenianie filmów,no bo oceniać może każdy
wybór najlepszej rzeczy(w tym wypadku filmu) zawsze wzbudza duże kontrowersje. Ja mam 6 ulubionych filmów i wg mnie najlepszych, ale trudno mi wybrać jeden - ten jedyny ;} Shawshank dla mnie wypada pod koniec pierwszej dziesiątki z oceną 9/10
Cos musi byc na tym 1 miejscu i nie wazne co to bedzie i tak wszystkim to nie dogodzi. Osobiscie nie jest to moj ulubiony film ale uwazam, ze moze byc na 1 miejscu. I oby wiecej takich produkcji ,bo dawno nie powstal film, ktory zrobilby na mnie jakies wieksze wrazenie. W rankingu dopiero na 18 miejscu pojawia sie film stworzony w XXI wieku (Władca Pierscieni), ktory moim osobistym zdaniem na to zasluzyl
Każdy ma swoje zdanie i ja także. Według mnie film jest godny tego żeby był na pierwszym miejscu. Oczywiście, było wiele świetnych filmów ale Skazani na Shawshank ma to coś. Nie którzy uważają że nie powinien być na pierwszym miejscu, a inni że tak lecz pamiętajmy że każdy ma inny gust. Jedni lubią Sci-fi drudzy Dramaty. RSK_L wyraził po prostu swoje zdanie i ja to szanuje.
Jakiś film na tym 1 miejscu się musiał znaleźć, chyba nie ma takiego który dla każdego byłby perfekcyjny i bez minusów. No cóż, akurat padło na ciebie że się z tym werdyktem nie zgadzasz ale skoro ze skrupulatnie liczonej średniej ocen tylu odbiorców padło na ten film, nie będę się kłócić w końcu to nie mój indywidualny ranking:)
Film żeby znalazł się w czołówce, musi być możliwie uniwersalny. Osobiście "Ojciec chrzestny" jakoś mi nie podszedł ale rozumiem, że jest znanym i wysoko ocenianym filmem. Nie mniej zainteresuje głównie fanów gatunku, dodatkowo po latach obraz "klasycznej" mafii odbiega od tego co jest teraz. Krótko mówiąc film może i doskonały ale masa ludzi odejmie punkty tylko dlatego, że fabuła ich nie wciągnęła albo zwyczajnie nie chcą jego oglądać. Natomiast "Skazani" to film bardziej uniwersalny, łączy w sobie wiele wątków: psychologicznych, socjologicznych, dodatkowo wątek skrupulatnie przygotowywanej latami ucieczki, trochę dramatu itp itd. Nawet oglądając ten film współcześnie można zrozumieć i wczuć się w sytuację bohaterów.
Cieszę się, że twoje życie Sexualne wręcz kwitnie, drogi 12-to latku. Możesz się nie martwić, twój komentarz został już zgłoszony, pozdrawiam :)
Po przeczytaniu twojej wypowiedzi stwierdzam, że jest to jedna z moich ulubionych na filmwebie, chociaż jak dla mnie "Skazani..." to absolutne arcydzieło. Mówisz o filmie z szacunkiem, wiedząc, że jest on ceniony przez wielu ludzi, kulturalnie podajesz swoje argumenty, nie bluzgasz na tych co mają inne zdanie i nie wystawiasz 1 tylko dlatego, że film jest za wysoko w rankingu. Dzięki serdeczne, że choć na chwilę przywróciłeś mi wiarę w internautów.