PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Powstały filmy "Skazani na Shawshank", "Forrest Gump", "Pulp Fiction", "Leon Zawodowiec", 2 znane seriale "Przyjaciele" i "Ostry dyżur" i jeden z najlepszych filmów animowanych "Król lew". Moim ulubionym jednak filmem jest "Upadek" z 1993 roku, gdzie życiową rolą popisał się Michael Douglas.

ocenił(a) film na 10
marcinFBI

No i jeszcze można dodać 3 zwariowane komedie "Maska", "Głupi i głupszy" oraz "Ace Ventura - psi detektyw". Są wprawdzie głupie ale przebojami kinowymi się okazały.

ocenił(a) film na 10
marcinFBI

Do tej kategorii można by jeszcze dodać "Priscilla, królowa pustyni".

użytkownik usunięty
marcinFBI

nie można zapomnieć o "Spalonych słońcem" i "Królowej Margot" [moim zdaniem filmy lepsze chociażby od Foresta, leona raczej też bo PF wiadomo - klasyka czy sie podoba czy nie]

ale mimo takiego nagromadzenia świetnych ważnych etc etc filmów - wśród nich oczywiście tego najważniejszego - mojego ukochanego Shawshank którym zachwycam się - mimo wielooookrotnego oglądania - od lat, od pierwszego obejrzenia dawno temu -

mimo to
najlepszym rokiem w historii kina bezapelacyjnie jest - i juz chyba zostanie na zawsze - rok 1972 - a to z powodu 2 filmów - Kabaretu i Ojca Chrzestnego
+jeszcze oczywiscie Solaris i inne - ale takie dwa dzieła Godfather i Kabaret - w jednym roku - to chyba niepowtarzalne

ocenił(a) film na 9
marcinFBI

Zapomniałeś o arcydziele Olivera Stona z `94 - Urodzenie mordercy.Kult.

ocenił(a) film na 10
marcinFBI

Tak, to prawda, że 1994 wydał najlepsze filmy. Ja bym zwiekszyła liczbę Oscarów, żeby dla każdego filmu starczyło, bo każdy film coś wniósł!
Dorzucam jeszcze "Eda Wooda" Tima Burtona

użytkownik usunięty
Tender_L

no racja jak można było zapomniec o Edzie...

ale i tak najlepszy był rok 1972

ocenił(a) film na 8
marcinFBI

I jeszcze "Prawdziwe kłamstwa".

K_B_

K.B. jak zwykle dodał swoje ;)

ocenił(a) film na 9
K_B_

"Prawdziwe kłamstwa" to rok 93.

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Premiera-lipiec 94'

ocenił(a) film na 9
kinoman02

Mój błąd... Jakże miło go poprawić po ponad 13 latach :)

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

No tak hehe

ocenił(a) film na 10
marcinFBI

Warto też dodać film Edwarda Zwicka - Wichry namiętności

ocenił(a) film na 10
General_Maximus_2

oraz "Wywiad z Wampirem" Neila Jordana!! :)

użytkownik usunięty
Immortal_Doll

Ja do tej list bym jeszcze dodał -
Speed z Keanu Reevesem i Sandrą Bullock

To ja jeszcze dorzucam "Niebiańskie stworzenia" - nikt pewnie nie zna, ale to film niebiański, a jak zobaczycie kto reżyseruje to z krzeseł pospadacie :]

użytkownik usunięty
Albertino

dziwi mnie tam pewność - "nikt nie zna"
bo ja na przykład znam - i pewnie wiele osób zna (na fali mody na poszukiwanie wczesniejszych filmów tego reżysera - filmy te cieszą się ostatnio wielką popularnością)

ocenił(a) film na 8
marcinFBI

A "Trzy kolory: czerwony" Kieślowskiego? Polacy nie gęsi, swój film też mają!

ocenił(a) film na 8
marcinFBI

nie mogę się nie zgodzić z Państwem, że '94 to Rok Kina! '95 też był b. dobry. "Gorączka" na przykład.

ocenił(a) film na 10
Satch

A "siedem"??? Jak mogliscie o nim zapomniec... pOzDrO

ocenił(a) film na 10
marcinFBI

Zgadza się, "Gorączka" była świetna, ale w roku 1994 powstało przecież więcej filmów, które na trwałe wpisały się w historię kinematografii...

ocenił(a) film na 8
Scarlett_2

... jeszcze kultowy film owiany śmiercią Brandona Lee - "KRUK" :D

użytkownik usunięty
McCoval

no to samo chciałam napisać.tylko ze "Kruk" miał premierę 1994 a jest to, film z 1993.