PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963250
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Czemu?

ocenił(a) film na 7

Zauważyłem , niesamowity zachwyt tym filmem większy niż jakimkolwiek innym i chciałbym
się zapytać tych ludzi dlaczego? Obejrzałem ten film i uważam że jest dobry z na prawdę
fajną końcówką ale nic po za tym. Wielu ludzi uważa , że jest to perła wsród filmów,
najlepszy w historii kina ale ja nie widze w nim nic ponad przeciętnego. Więc pytam się co w
nim takiego jest? To , że nie można poddawać się? Albo że trzeba pozostać sobą do końca
cokolwiek by się działo? Wiem że każdy ma swój gust ale na prawdę zachwyt Skazanymi
jest niesamowity.

PS: Od razu zaznaczam , że lepiej jakby dyskutowali tu ludzie którzy jednak mają jakies
argumenty a nie trolle ;p Byłbym wdzięczny ;p

ocenił(a) film na 6
Serj11

Szczerze powiedziawszy to ten film nic głębszego ze sobą nie niesie.
Niezła produkcja familijna rosnącą wśród mas do ponadprzeciętnego arcydzieła.
Ludzie lubią takie proste w odbiorze filmy, stąd ten fenomen.
PS. Mnie akurat końcówka wk*rwiła.

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

familijna?!?!!?!?! - to jest od 16 lat! Familijne to jest Alvin i wiewiórki. Wyobrażasz sobie rodzinkę z małymi dziećmi jak oglądają to sobie przy herbatce? jak dla mnie ten film jest genialny bo bardzo podnosi na duchu - opowiada o nadziei i o tym, że nie można się poddawać w trudnych chwilach. Jeśli według ciebie ten film nic głębszego nie niesie to napisz tytuł filmu, który coś niesie... -.-

ocenił(a) film na 6
LEGOMAN10540

"Deer Hunter", "Taxi Driver", "One Flew Over the Cuckoo's Nest", "American Beauty", filmy Kieślowskiego i wiele więcej...
PS. Jako ciekawostkę dodam że filmy powstawały również prze latami 90-tymi. Może być to dla Ciebie szok, ale również w Europie i Azji.

jankotelegazeta23

Pewnie tego nie wie, plebsowemu betononowi karmiącemu się tego typu bajeczkami wystarcza do szczęścia parę dobrze odegranych klisz i hurrraaa.

ocenił(a) film na 6
grzegorz_cholewa

Wiem. Ciekaw jestem co odpisze (o ile w ogóle to zrobi).

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

nazywasz mnie plebsowym betonem bo podoba mi się ten film? ja nie oceniam ludzi po tym jakie filmy im się podobają bo to głupie i niedorzeczne - jeśli ty tak robisz to źle to świadczy tylko o tobie. A jeśli uważasz ten film za bajeczkę to wytłumacz mi pierwsze miejsce na filmwebie. Domyślam się że zaczniesz truć, że oceny na filmwebie nic nie mówią o filmie itp. dużo mówią bo oceniają to różni ludzie o różnym guście. więc jeśli mam racje to się nie odzywaj ok? ok jak miło :)

LEGOMAN10540

Nie masz.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

WOW!!! co za wyczerpująca wypowiedź!!! rośnie nam tu kolejna gwiazdka :D

LEGOMAN10540

Gwiazdka to ci się czasem zapali między uszami. Ale tylko od czasu do czasu, hę?

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

albo kolejny hejter, który nie potrafi wyrazić swojego zdania inteligentnymi argumentami -.-

LEGOMAN10540

Niech ci będzie nawet, że skejter.

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

to twoje zdanie. szanuję je. ale jeśli tyle ludzi uważa, że ten film coś w sobie ma to chyba przyznasz, że coś w tym musi być. Ale nie... najlepiej człowieka poniżyć i uważać swój gust jako najwłaściwszy a inni to debile - (szczerze) żałosne -.-

ocenił(a) film na 6
LEGOMAN10540

"to twoje zdanie. szanuję je. ale jeśli tyle ludzi uważa, że ten film coś w sobie ma to chyba przyznasz, że coś w tym musi być."
Zgadza się. To prostota takich filmów sprawia że są tak popularne i lubiona, bo trafiają niemal w każdy tzw. gust. No cóż, na mnie to nie podziałało :)

"Ale nie... najlepiej człowieka poniżyć i uważać swój gust jako najwłaściwszy a inni to debile - (szczerze) żałosne -.- "
gdzieś tu kogoś poniżyłem? co do drugiej części te nie debile tylko ignoranci (dyletanci) filmowi, tyle

użytkownik usunięty
LEGOMAN10540

Bela Tarr, Theo Angelopoulos, Luis Bunuel, Pier Paolo Pasolini, Hiroshi Teshigahara, Andriej Tarkowski, Kenji Mizoguchi, mógłbym tak wymieniać. Jeden film któregokolwiek z nich "niesie" więcej niż filmografia Darabonta. Ale ważniejsze co niesie, czy banały, czy rzeczy rozpatrujące kondycje ludzką. Dojrzale.

ocenił(a) film na 10
Serj11

Może dlatego, że to film o nadziei, pomaga spojrzeć ludziom w przyszłość, może tu nie chodzi o czystą kinematografię.
Poza tym, z reguły sam często napalam się na jakiś film czytając dobre reviewsy, oczekując sam nie wiem czego, by po obejrzeniu uznać, że takiego szału aż nie zrobił. Spróbuj wrócić do "Skazanych" po jakimś czasie, ot tak od niechcenia, może akurat w taki wieczór po nie udanym dni, kiedy wydaje Ci się, że świat wali Ci się na głowe...

ocenił(a) film na 10
bartekgitara

Dokładnie. Ludzie, ale Wy macie problemy. Założę się, że jakby ten fim był niedoceniany, to wszyscy pisaliby coś w stylu "ojej, dlaczego nikt tego nie dostrzega, że to jest arcydzieło, genialny twór kinematografii!!" Dobry film, o nadziei, wytrwałości i przyjaźni. Tyle. Uprzedzę komentarze. Tak, mnie - "plebsowemu betonowi karmiącego się tego typu bajeczkami" to wystarcza :)

ocenił(a) film na 7
Sztuczny_rarytas

Dobrze ja nie uważam ,że ten film jest głupi czy , że jest to bajka bo uważam , że jest to na prawdę fajny film ale napisałaś/eś , że gdyby był niedoceniony to coś tam. Ale czy znowu nie popadamy w jakaś przeciwną skrajnośc? Jest doceniony jest pierwszy na filmwebie to musimy mu dać dyche no minimum 9 bo wszyscy uznają nas za bezmózgich fanów Zmierzchu czy czegoś w tym guście. Nie mam zamiaru trollowac ,że jest to płytki film bo na przykład dla mnie filmem który coś przekazuje jest "To nie jest kraj dla starych ludzi" a inni uważają to za jakiś pseudointelektualny film, więc każdy ma swoje gusta ale po prostu chce z ciekawości zobaczyć argumentych własnie takich ludzi jak ty którzy dają 10 :)

Sztuczny_rarytas

Brawa za szczerość.

ocenił(a) film na 8
Serj11

Dlaczego?
Po pierwsze - podnosi na duchu. Ile czasu można oglądać tylko przygnębiające dramaty?
Po drugie - łączy w sobie parę gatunków. Dramat, komedię, akcję...
Po trzecie - ilekroć to oglądam, zawsze z takim samym zaangażowaniem.

ocenił(a) film na 10
Nika4321

moja filmowa bratnia dusza :D

Serj11

ciekawi mnie jaki wg. ciebie film jest naprawdę dobry. Jakie filmy zasługują bardziej na pierwsze miejsce niż skazani na shawshank?

ocenił(a) film na 7
White12

Chociażby Ojciec Chrzestny, To nie jest kraj dla starych ludzi, Lot nad kukułczym gniazdem.

ocenił(a) film na 8
Serj11

Dla mnie to dobrze sfilmowana, zgrabna historyjka. Z przejrzyście opowiedzianą i przemyślaną fabułą. Dynamiczna akcja, wzbogacona o tzw. mądrości, które nadają obrazowi wielowymiarowość ale taką łatwą do zinterpretowania. Bo życiową. Pewnie stąd ta jego niesłabnąca popularność.Co prawda, jak dla mnie trochę zbyt nachalnie wychylającą się zza więziennego muru. Za bardzo sprecyzowaną, bez miejsca na domysły i niedopowiedzenia. No ale chyba z założenia miał być to film w typowo amerykańskim duchu. Z pewnymi tanimi sztuczkami, które wzorowo wpisują się w amerykańską tendencję. Mimo to udaje się uniknąć nieznośnego efektu i właśnie dlatego obejrzałam go w skupieniu do końca. I to ze świadomością, że nie zmarnował swojego czasu… Ostatnio mam szczęście do Tima Robbinsa. Niedawno widziałam go również w „Życiu ukrytm w słowach”. W jednym jak i w drugim filmie zagrał naprawdę świetnie.
Określenie "genialny" i inne tego typu wyrazy bliskoznaczne w odniesieniu do "Shawshank" to dla mnie lekkie nadużycie.

ocenił(a) film na 7
White12

Żeby ranking filmwebowy mógł wyglądać w miarę poważnie, pierwsza 10. powinna wyglądać mniej więcej tak:
1.2001: A Space Odyssey
2.Citizen Kane
3.Gone with the Wind
4.Intolerance
5.La Strada
6.Passion de Jeanne D'Arc
7.Godfather
8.Psycho
9.High Noon
10.Persona

Bardzo dobre, bardzo ważne filmy z punktu widzenia kinematografii

gowniarz_wyniosly

W setce w zasadzie każdy wymieniony powinien być jeśli chciałby być sensowny.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

Tak, ale o sporej części z nich filmwebowa tłuszcza nie ma bladego pojęcia, nawet świadomości że takie filmy kiedyś powstały.

gowniarz_wyniosly

Do tego to nie dla dzieci. Szczyty rozumowania mas zatrzymują się gdzieś w okolicach takiego Shawshank.

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

Nic dziwnego, skoro na ogół oglądają denne komedie czy słabe akcyjniaki, więc hamburgerowe dramaty uznają za szczyt ambitnego kina.

Przy czym to nawet nie o gust chodzi, a o wiedzę. Ranking filmwebu to ranking niewiedzy.

gowniarz_wyniosly

Zaraz Many tu wpadnie i zacznie gadać, że oglądamy filmy dla starych pierników. :)

ocenił(a) film na 7
grzegorz_cholewa

Nie nasza wina, że takie są najlepsze.

ocenił(a) film na 9
Serj11

kolego jak ja się ciesze że na filmweb są jeszcze tacy wyluzowani użytkownicy jak ty a odpowiedź brzmi tak : skoro każdy ma swój gust a ten film przypada do bardzie wielu gustów to ciesz się że jesteś wyjątkowy i masz w sobie iskrę prawdziwego wyluzowanego krytyka filmowego ( żeby nie było nikogo nie chce tym obrazić )

ocenił(a) film na 7
rafael22815

Dzięki ;)

ocenił(a) film na 10
Serj11

niestety ale nalezysz do tej grupy ktora nigdy sie nie dowie