PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963250
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Nie wiem. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak wielu ludzi dało temu filmowi tak wysoką notę, ale wiem, dlaczego ja to zrobiłem. Na początek powiem, że najpierw zabrałem się za książkę, która może swoją objętością nie powala, ale te kilka stron wzruszyło mnie do żywego i tekst na nich zawarty na pewno zostanie w mojej głowie na długo. Film porównałem z pierwowzorem i nie jest zle, kilka na siłę dodanych, hollywoodzkich "myczków" i trochę niezgodności. Nie ma tu jednak ani rewelacyjnej, wartej wspominania gry aktorskiej, ani Bóg wie czego. Dość poprawna, mieszcząca się w normach adaptacja naprawdę świetnej powieści/opowiadania. Dlaczego dałem więc tę dychę? Z sentymentu do tego, co film ze sobą niesie i jakie emocje wywołuje. Moja najbardziej nieobiektywna ocena, ale co z tego?

ocenił(a) film na 9
Antimadridista

Masz rację. Być może nie ma tu jakiegoś fenomenu i Bóg wie czego, a zgodnośc z książką jest nieduża, ale ...
Innych zachwyca w tym filmie to co Ciebie zachwyciło w książce, a historia tu opowiedziana jest z gatunku tych trudnych, o których rzadko się mówi. Mało jest filmów, które poruszają taką sfere i to w taki sposób. Może jest parę kiczowatych myków, ale to jeszcze bardziej wbija się w pamięć. Innym podoba się niesamowicie duet głównych bohaterów, innym w ogóle gra aktorska, muzyka itp. Są powody, dla których ten film (nie tylko ze względu na sentyment do książki) zasługuje na dość wysoką notę.