Film bardzo dobry. Te ponad 2 godziny zleciały bardzo szybko, miał niesamowity klimat więziennego
życia. Dobrze zagrany, bez zastrzeżeń, zasługuje na wysoką ocenę (ja wystawiłem 8/10), ale czy na
pierwsze miejsce? Chyba nie.
A jak wy sądzicie? :)
Według mnie tak. Ma w sobie to "coś", cos co trudno określic. Swietna rola Tima Robbinsa i Freemana. Nie wiem jak to ujac. Po prostu jest genialny..
a co jest twoim zdaniem lepszym kandydatem, wg mnie tylko ojciec chrzesny jest jakąś konkurencją, ale skazani to kino dla każdego, a Goodfather już nie do końca
Musze sie w zupelnosci z Toba zgodzic. Mimo iz nie dostrzegam w tym filmie wielkiego arcydziela(opiewajacego na najlepszy film w swiatowej kinematografii) i choc sam uwazam ze Ojciec Chrzestny powinien byc na 1 miejscu w swiatowym rank. to jednak rzeczywiscie skazani na shawshank trafi w gust u duzo wiekszej ilosci odbiorcow niz godfather.
Oczywiście, że nie. I dopóki na filmwebie średnia wieku nie przekroczy 15 lat, to ten film dalej będzie na pierwszym miejscu.
to wogole najbardziej niedoceniony film w historii, w imbd na 1 miejscu, na filmwebie na pierwszym miejscu, a oskara nie dostal zadnego... a filmu z lepszym klimatem nie było!
Film genialny ale moim zdaniem ma swoją wadę jak większość filmów Spielberga. Otóż po pierwszy seansie spada się z krzesła a szczenę trudno zebrać z podłogi, miałem tak na tym filmie, oraz "imperium słońca" , większość filmów efekt WOW, niestety WADA jest taka, że to są filmy na jeden seans, ewentualnie dwa.
Chodzi o to że fabuła jest genialna i jej realizacja, ale film oparty na dobrej fabule jest żywy do puki się jej dobrze nie pozna. Powróciłem do tego filmu może dwa razy.
Ale pierwszy seans to było coś niezwykłego dlatego zasługuje na 10* , a czy na pierwsze miejsce wszystkich filmów, dla mnie samego nie, bo mam inne filmy ulubione do których ciągle powracam, jednak ten film jest taki uniwersalny dla każdego i jednak 1 miejsce jest uzasadnione,