PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Film wymaga od widza 100% skupienia, tutaj nic nie dzieje się bez przyczyny. Dla mnie to najlepszy film jaki w życiu widziałam, coś obok Leona Zawodowca czy Za wszelką cenę. Polecam tym którzy lubią dobre kino. Ten kto jest w stanie zrozumieć ten film uzna że to geniusz!

AnnaCorleone

Podyskutował bym z Tobą na temat geniuszu w tym filmie ale zobaczyłem oceny twoich innych filmów i już wiem o co Miałaś na myśli ...

ocenił(a) film na 10
Panks55

Dla mnie w filmie najważniejsza jest wartość, brak porostoty i nieprzewidywalność oraz świetna gra aktorska, tutaj to wszystko zobaczyłam. Podoba mi się to, że wszystko od początku do końca miało tak wielkie znaczenie w ucieczce Andiego i pokazaie prawdziwych więziennych realiów.

AnnaCorleone

Ok zgoda, ale piszesz że film wymaga od widza 100% skupienia - moim zdaniem ten film nie wymaga zbyt dużo skupienia ponieważ wszystko jest przedstawione zwięźle oraz łączy się w logiczną całość. Obejrzyj sobie jakiś film psychologiczny, te filmy naprawdę wymagają skupienia.

ocenił(a) film na 10
Panks55

Jeżeli widz coś przeoczy, nie zrozumie jak wielką ma to wartość w dalszych losach filmu. Jeżeli możesz to poleć mi jakiś dobry film psychologiczny bo jakoś nie mam szczęśćia jeśli chodzi o ten gatunek, często trafiam na średnie produkcje :) Jedynie przerwana lekcja muzyki bardzo mi się podobała

AnnaCorleone

Np. Lot nad kukułczym gniazdem

ocenił(a) film na 7
AnnaCorleone

Jak dla mnie to trolling. Nieprzewidywalność? :DDD Brak prostoty? :DD O tym samym filmie mówimy?

ocenił(a) film na 10
Andyvdm

Każdy ma swoje zdanie na temat każdego filmu, ja cenie sobie ten film z wielu różnych powodów między innymi za prawdę. To nie jest banalna fabuła, gdzie od pierwszej minuty można przewidzieć zakończenie, to opowieść o inteligencji i umiejętności przetrwania w nawet najgorszych warunkach, to coś czym można się inspirować