Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje itd. ale jestem szczerze zdziwiony ocenami ponizej 5 dla tego obrazu, gdyz uwazam ze ten film praktycznie nie ma slabych punktow. Swietnie opowiedziana historia, wspaniala muzyka Newmana i genialne kreacje Robbinsa i Freemana, czego chciec wiecej?
A mnie martwi, że ten film ma pierwsze miejsce w rankingu. (Widziałem lepsze filmy, ale nie o to chodzi.) To znaczy, iż nikt, przez te wszystkie lata nie ulepił większego dzieła . To smutne. Czekam na ambitnych twórców z mocniejszym potęcjałem i pomysłem, - którzy nas zaczarują i - przebiją chociaż tę produkcję.
Mysle ze pierwsze miejsce tego filmu wynika z tego, ze jest to produkcja przystepna i latwa w odbiorze, czyli film dla wszystkich. Czego niestety nie mozna powiedziec o produkcjach chociazby Lyncha czy Gilliama ktorych filmy uwielbiam. Pozdrawiam
Ty się martwisz, że skazani są na 1? TO co powiesz, że takie byle co, takie nic jak nietykalni jest na 3.miejscu?
Nie przesadzaj. Nietykalni to prosty filmik, jakich wiele, największe nieporozumienie w historii filmwebu. Skazani to zdecydowanie wyższa półka, choć jak dla mnie nie najwyższa.
No jest, ale zrobionym z klasą. A nietykalni to już takie byle co, że szkoda gadać.
Hahahaha. Lepsi ci Nietykalni niż zielona mila ( jeszcze mało kto dorósł do tego by przyznać co tu rzeczywiście jest kompletnym nieporozumieniem :P ). A shawshank i nietykalni faktycznie zbliżony ( przyzwoity ) poziom.
Jednak uwazam ze poziom Shawshank przewyzsza o dwie dlugosci nietykalnych(chociaz "Nietykalni" nie sa filmem zlym), poniewaz w Skazanych praktycznie wszystko jest zrobione tak jak byc powinno
Wogole, wszelakie oceny filmow rzadko kiedy sa obiektywne. Czesto wystawiamy oceny pod wplywem sentymentow, bo widzielismy jakis film kilku(kilkunastu) letnim brzdacem bedac, badz w danej chwili mielismy taki a nie inny nastoj.
Obiektywność- bezstronność, brak uprzedzeń, umiejętność oceny rzeczywistości w sposób realistyczny, niezależny od osobistych upodobań i emocji.
Może i bez słabych punktów (choć tu też bym się kłócił), ale bez wybitnych/genialnych również.
Np fabuła. Bohater przechodzi trudności, ale nie poddaje się, więc zwycięża. Trudno o większy banał.
Gra aktorska wybitna? Ok, tylko nie wiem w którym momencie, i nie wiem kto.
Chociazby rola Freemana (nominacja do oskara, zlotego globu i nagrody AGAF). A to co napisales o fabule mozna powiedziec niemal o kazdym filmie, wiec nie bardzo mnie przekonales. Pozdrawiam
Grubo przesadzasz z tym każdym filmem. Kino to nie tylko obrazy pokroju Forresta, Gladiatora czy Skazanych.
Freeman. Po raz kolejny zagrał dobrze sympatycznego dziadziusia, no ale to nie jest szczyt możliwości aktorskich przecież.