PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Gusta

ocenił(a) film na 10

Wiem ze o gustach sie nie dyskutuje itd. ale jestem szczerze zdziwiony ocenami ponizej 5 dla tego obrazu, gdyz uwazam ze ten film praktycznie nie ma slabych punktow. Swietnie opowiedziana historia, wspaniala muzyka Newmana i genialne kreacje Robbinsa i Freemana, czego chciec wiecej?

Skowron91

A mnie martwi, że ten film ma pierwsze miejsce w rankingu. (Widziałem lepsze filmy, ale nie o to chodzi.) To znaczy, iż nikt, przez te wszystkie lata nie ulepił większego dzieła . To smutne. Czekam na ambitnych twórców z mocniejszym potęcjałem i pomysłem, - którzy nas zaczarują i - przebiją chociaż tę produkcję.

ocenił(a) film na 10
michael_krytyk

Mysle ze pierwsze miejsce tego filmu wynika z tego, ze jest to produkcja przystepna i latwa w odbiorze, czyli film dla wszystkich. Czego niestety nie mozna powiedziec o produkcjach chociazby Lyncha czy Gilliama ktorych filmy uwielbiam. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
michael_krytyk

Ty się martwisz, że skazani są na 1? TO co powiesz, że takie byle co, takie nic jak nietykalni jest na 3.miejscu?

Ryloth

Nietykalnych jeszcze nie oglądałem. Opinie o nim są różne, tym bardziej ocena zastanawia.

ocenił(a) film na 6
Ryloth

Przecie to podobny poziom jest.

ocenił(a) film na 8
jankotelegazeta23

Nie przesadzaj. Nietykalni to prosty filmik, jakich wiele, największe nieporozumienie w historii filmwebu. Skazani to zdecydowanie wyższa półka, choć jak dla mnie nie najwyższa.

ocenił(a) film na 6
Ryloth

A "Skazani" nie jest filmem prostym?

ocenił(a) film na 8
jankotelegazeta23

No jest, ale zrobionym z klasą. A nietykalni to już takie byle co, że szkoda gadać.

Ryloth

Hahahaha. Lepsi ci Nietykalni niż zielona mila ( jeszcze mało kto dorósł do tego by przyznać co tu rzeczywiście jest kompletnym nieporozumieniem :P ). A shawshank i nietykalni faktycznie zbliżony ( przyzwoity ) poziom.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

Nietykalni to byle co, powinno wylecieć poza TOP 1000 bezsprzecznie

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Jednak uwazam ze poziom Shawshank przewyzsza o dwie dlugosci nietykalnych(chociaz "Nietykalni" nie sa filmem zlym), poniewaz w Skazanych praktycznie wszystko jest zrobione tak jak byc powinno

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

Masz racje ,jest to prosta historia, ale praktycznie bez slabych punktow

ocenił(a) film na 10
Skowron91

Wogole, wszelakie oceny filmow rzadko kiedy sa obiektywne. Czesto wystawiamy oceny pod wplywem sentymentow, bo widzielismy jakis film kilku(kilkunastu) letnim brzdacem bedac, badz w danej chwili mielismy taki a nie inny nastoj.

ocenił(a) film na 10
Skowron91

Co to jest obiektywna ocena? Bo moim zdaniem to oksymoron.

ocenił(a) film na 10
boolion

Obiektywność- bezstronność, brak uprzedzeń, umiejętność oceny rzeczywistości w sposób realistyczny, niezależny od osobistych upodobań i emocji.

ocenił(a) film na 10
Skowron91

Ty faktycznie oksymoron:P

ocenił(a) film na 6
Skowron91

Może i bez słabych punktów (choć tu też bym się kłócił), ale bez wybitnych/genialnych również.

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

Podaj te slabe punkty, a jezeli o wybitne chodzi to np gra aktorska

ocenił(a) film na 6
Skowron91

Np fabuła. Bohater przechodzi trudności, ale nie poddaje się, więc zwycięża. Trudno o większy banał.
Gra aktorska wybitna? Ok, tylko nie wiem w którym momencie, i nie wiem kto.

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

Chociazby rola Freemana (nominacja do oskara, zlotego globu i nagrody AGAF). A to co napisales o fabule mozna powiedziec niemal o kazdym filmie, wiec nie bardzo mnie przekonales. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Skowron91

Grubo przesadzasz z tym każdym filmem. Kino to nie tylko obrazy pokroju Forresta, Gladiatora czy Skazanych.
Freeman. Po raz kolejny zagrał dobrze sympatycznego dziadziusia, no ale to nie jest szczyt możliwości aktorskich przecież.

ocenił(a) film na 10
jankotelegazeta23

Dlatego napisalem "niemal" , a tak na marginesie to wole ambitniejsze kino. Ale Skazani mi sie podobal i tyle.Pozdrawiam