PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 955 tys. ocen
8,8 10 1 955014
8,2 86 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Klasyka kina 

ocenił(a) film na 10

Nie ukrywajmy, że osoby rozumiejące ten film docenią go i potwierdzą, iż jest on faktycznie
najlepszym w historii kina. Genialny film na podstawie książki genialnego autora. Niestety nasza
polska rzeczywistość jest taka, że znajdą się osoby krytykujące film albo dlatego, ze go nie
rozumieją, albo żeby zrobić na złość innym i wykazać się swoim przepraszam za słowo
"prostactwem". Mało jest tak genialnych filmów jak Skazani na Shawshank, Obcy 8 pasażer
Nostromo, Lot nad kukułczym gniazdem, Zielona Mila, Forrest Gump czy Ojciec Chrzestny itp...tamte
filmy miały w sobie to coś, nie to co obecna w kinach masówka.

użytkownik usunięty
Betico

Podejrzewam, że uważasz te filmy za genialne, bo mają wysokie miejsce w rankingu.

ocenił(a) film na 10

Podejrzewam, że potrafię docenić to co dobre. Filmy, które były przełomowe i miały w sobie to coś, doceniam też dużo filmów z dalekich, czasem nawet bardzo miejsc, więc spokojnie, bez spiny.

użytkownik usunięty
Betico

No nie wydaje mi się, ale niech ci będzie.

ocenił(a) film na 10

No proszę, jasnowidz nam się trafił, nie no spoko, jeżeli wiesz lepiej niż ja sam to gratulacje, nic tylko kariera wróżbity :)

Betico

Skazani są przełomowi? W jaki kurde sposób?

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Przełomowa zrżynka z "Ucieczki z Alcatraz".

ocenił(a) film na 7
Betico

Znając masę wybitnych (dużo bardziej) filmów, po prostu nie sposób uznać akurat tego za najlepszy.

gowniarz_wyniosly

On nie zna. I raczej się na nich nie pozna.

ocenił(a) film na 3
Betico

Jeszcze niedawno sam uważałem ten film za coś więcej. Do czasu, aż rzuciłem się na Bergmany, Tarkowskie, Kurosawy i inne Kobayashi. Po prostu trzeba się wziąć za kino europejskie i azjatyckie XXw.

ocenił(a) film na 8
Betico

Rozumiem film, ale nie uważam za najlepszy w historii kina. I co teraz?

ocenił(a) film na 10
Ryloth

I to, że jak każdy masz prawo mieć swoje zdanie, dla mnie to, dla Ciebie coś innego ? gowniarz_wyniosły, chcesz czy nie, film jest na 1 miejscu nie tylko w rankingu filmwebu ale też wielu zagranicznych, w tym w pierwszej piątce najlepszych w historii.

użytkownik usunięty
Betico

Nie zestawiaj tej bajeczki z takimi filmami jak Lot nad kukułczym gniazdem, Forrest Gump czy Ojciec Chrzestny...

Owszem film jest niezły - ale nie ma w nim nic czego twoim zdaniem można nie zrozumieć. Prosta historia, z happy endem przekazująca jasno i czytelnie pewne morały i wartości widzowi.

"Skazani... " to dla dorosłych coś takiego jak bajki Disneya dla dzieciaków. Wszystko jest jasne i czytelne i nie ma tu nic do zrozumienia.

Dla mnie ten film powinien być pod koniec pierwszej 100 jeśli w ogóle by się w niej zmieścił. Miło się ogląda - ogólnie taki sympatyczny film żeby go odpalić w sobotę po robocie.

ocenił(a) film na 10

Jak zauważyłeś, film jest na 1 miejscu, na imdb także jest pierwszy, a tu http://www.lifed.com/top-100-best-movies-of-all-time/10 drugi, ciekaw jestem jaki Ty film bądź filmy ubóstwiasz ? Może się pochwalisz ? Bo wydaje mi się, że to własnie one są sympatyczne do odpalenia po pracy, ale czytając powyższe komentarze, widać, ze ludzie, których ulubione filmy są daleko za Skazanymi maja kompleksy i szukają dziury w całym. Większość jak widzisz w rankingach, zarówno w kraju jak i na świecie uważa ten film za najlepszy, bądź jeden z lepszych, trzeba uznać głos większości.

użytkownik usunięty
Betico

Właśnie ja nie mam kompleksów stąd mogę w przeciwieństwie do większości skrytykować niektóre filmy nie bojąc się że zaleje mnie fala krytyki.

Takie filmy jak Skazani na Shawshank są dobre, przyjemnie się je ogląda, ale nie ma tam ani wybitnego scenariusza, ani aktorzy nie zachwycają - grają jak należy po prostu, ani nie ma specjalnej głębi, postacie są mało wyraziste jeśli chodzi o charakter, co więcej klimatu nie ma - no sory ale w tym więzieniu jest lepiej niż w polskich szpitalach co już skłania do refleksji że jakoś mało realny jest ten fakt.

przyjemny, fajnie się ogląda, 7 z czystym sumieniem mogę dać, ale na więcej to dla mnie nie zasługuje.

Betico

A teraz zainteresuj się rankingami z prawdziwego zdarzenia a nie tym co lubi motłoch.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

A te jakie są ? nie z prawdziwego ? nie głosują ludzie ? A jeżeli należysz do motłochu Twój problem.

Betico

A jak myślisz zdecydowanie "niewybitny myślicielu"? Demokratyczne co znaczy z reguły, że do kitu. :P