PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963094
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

takie gnioty jak The Social Network,spotlight,wsciekły maksymilian zdobyly,ahaha, olać tego pozłacanego oskarka

ocenił(a) film na 9
darecki77

taka to sprawiedliwość. w tych czasach powstają głównie same gnioty jak jobs, social network...
dlatego uradowana wyszła z kina po "revenant"... oznaczyłam jako arcydzieło bo wydało mi się takie... szlachetne.

a poza tym cholerna szkoda, że nie ma żadnej statuetki. za scenariusz powinien być :(

ocenił(a) film na 10
darecki77

Spotlight nie był gniotem,to był bardzo dobry film ukazujący smutną prawde o kościele katolickim.

ocenił(a) film na 8
darecki77

Nie wydaje mi się, żeby zasłużył bardziej, niż Forrest, czy Pulp Fiction. Bo co nowego Skazani do kina wprowadzili?

tunker

Bardziej mi zapadła w pamięci historia Skazanych niż Forrest którego obejrzałem raz i już do niego nie wracałem, nie chwycił mnie i był dla mnie nudny.Pulp Fiction spoko lubie

ocenił(a) film na 8
darecki77

Ale oscary powinny też odzwierciedlać, co nowego film wprowadził i jaki był jego wpływ na rozwój kina. Pod tym względem w tamtym roku wygrywa Pulp Fiction. O Forreście też prędzej można powiedzieć, że jest jedyny w swoim rodzaju, niż o skazanych.

tunker

Kino to dla mnie emocje - wciągająca historia zapadająca w pamięć, nie zastanawiam się co film wnosił, kolejny film w historii kinematografi kolorowy po czarnobiałych niemych, ot Już- 10 razy bardziej wole historie samotnego człowieka który gada z piłką w Cast Away niż rozbudowany Forrest Gump

ocenił(a) film na 8
darecki77

Ok. Ty się nie zastanawiasz i absolutnie nie musisz. Ja też nie zawsze to robię. Ale akademia filmowa powinna.

tunker

akademia filmowa, zblazowane towarzystwo, chciałbym usłyszeć od nich co wniósł do rozwoju kina np The Social Network

ocenił(a) film na 8
darecki77

Nie mówię, że ich decyzje zawsze są słuszne, a skazani po prostu trafili na rok ze zbyt silną konkurencją.

ocenił(a) film na 10
darecki77

W 1994 wyszedł też Forrest Gump i sorry ale Gump > Skazani