Jak w tytule. Film bardzo na poziomie, wg. mnie jeden z lepszych jakie widziałam. Ma fabułę, jest niebanalny, ma przesłanie i dobrą grę aktorską. Pokazuje, że nawet w trudnych warunkach są jeszcze ludzie, którzy potrafią myśleć o kimś innym niż tylko o własnym czubku nosa, a cierpliwość popłaca i uczy nas przez to mądrości życiowej. Pokazuje też, że prawdziwa przyjaźń jest możliwa, tylko czasami w życiu nie zawsze trafiamy na odpowiednie do tego osoby. To na pewno jest ten rodzaj filmu, do którego warto kiedyś wrócić, jeśli ktoś jest otwarty na dojrzałe kino.
Jakby ten film był na przykład na 12 miejscu, byłoby tych złych komentarzy dużo mniej, a jakby był na miejscu 112, to nie byłoby ich prawie wcale. Dla niektórych jest za wysoko, a niektórzy to hejterzy
Są tacy ludzie, którzy chcą nawet anonimowo zaistnieć w necie aby zaleczyć kompleksy związane np. z byciem nieudacznikiem w codziennym życiu. W tym celu m.in. piszą, że arcydzieło to chłam. Mogą sobie pierd... głupoty do woli i tworzyć multikonta aby obniżyć ocenę tego filmu ale fakt jest faktem: Skazani..... to jeden z najlepszych filmów historii kina i żaden ubogi umysłowo koleś tego nie zmieni :)
Ja je doskonale rozumiem ponieważ film nie wybija ponad solidność. Najbardziej przereklamowany tytuł jaki ta Ziemia nosi.
Film jest na 1 wybrali bo wybrali go uzywtkownicy madrzejsi niz Ty."Ja je doskanale rozumiem" no nie wydaje mi sie.....
Jeśli już mówimy już o takich mądrych, którzy gustują w wybitnie ambitnych filmach, to uważam, że filmweb, to nie jest dla nich odpowiednie miejsce. My, głupi, ze złym gustem i kompletnie nie znający się na kinie najwyraźniej lubimy się odprężyć przy filmie i obejrzeć go dla miłego spędzenia czasu, czasami wzruszenia, itp. Proste filmy też trzeba umieć docenić, a SnSh jest filmem dobrym, chociaż też uważam, że 1 msc, to może trochę przesada ;)
Dobry i niestety zupełnie błahy. Co z tego, że się fajnie ogląda, jest fajny kumpelski klimat i opowiada o rzeczach pozytywnych o których i tak wie każde dziecko? Ulatnia mi się tak szybko jak płynnie opowiada. Nie mówi nic nowego pod słońcem, mieli schematy ze zużytego generatora scenariopisarstwa z dobrymi, złymi, nieugiętymi i mądrzejszymi ( jak główna postać ) od tych głupich, bezdusznych strażników, których musi wystrychnąć na dudka bo dobro musi wygrać jak w każdej bajce. Do odprężenia się może i tak ale do odprężenia się to jest cała masa tytułów.
"Proste filmy też trzeba umieć docenić," - no właśnie taki doceniam.
Mądre i trafne podsumowanie. Popieram w 100% i pozdrawiam.
Ps. Co do negatywnych komentarzy, to bym się nimi nie przejmowała.
Tak to niestety jest, że w każdej dziedzinie obecnie im więcej zwolenników, tym więcej osób negatywie nastawionych. Nawet ktoś kiedyś powiedział: "Im lepszy się stajesz, tym więcej masz wrogów".
"Ma fabułę"
Coś podobnego. Film fabularny ma fabułę. Sukces.
"jest niebanalny"
Jeżeli chodzi o dramat to trudno o większy banał. Bohater przechodzi trudności, ale nie poddaje się, więc zwycięża. Faktycznie, najwyższa półka kina.
"ma przesłanie"
Jeżeli mówisz o tym, co opisałaś poniżej, to jest przesłanie na poziomie wieczorynki.
"i dobrą grę aktorską"
Przyzwoitą, nic specjalnego. Żadna rola nie zostaje w pamięci. Z "Godfatherem" nie ma co porównywać.
Jeśli ktoś jest otwarty na dojrzałe kino, to przejdzie nad tą pozycją do porządku dziennego. O dojrzałości nie ma co mówić, chyba że na poziomie podstawówki.